Alpské panorama můžete zahlédnout z kopců nad Vimperkem. U Borových Lad byla zřízena Alpská vyhlídka

12. únor 2021

Na jihu Čech, na hranicích s našimi jižními sousedy, najdete celou řadu Alpských vyhlídek. Za příznivých podmínek totiž není problém z pohraničních hor přehlédnout podunajskou nížinu a kochat se výhledem na protější velehory. Jedna taková Alpská vyhlídka se nachází nedaleko Borových Lad na Prachaticku

Na pomezí rakouských spolkových zemí Štýrsko a Horní Rakousy se nachází alpské pohoří Totes Gebirge, čili Mrtvé hory. A i když je to od nich vzdušnou čarou na hranice s Českou republikou téměř sto kilometrů, za jasného počasí je z Šumavy můžete vidět jako na dlani.

Výhled v létě

U silničky, která spojuje vesničku Lipku a obec Borová Lada, se Alpská vyhlídka nachází na malé vyvýšenině na úpatí hory Bukovce. Místo s lavičkami a informačními tabulemi, které bylo zásluhou Českého svazu ochránců přírody a společnosti Net4Gas v roce 2018 nově upraveno, nabízí úchvatný pohled na vrcholové partie Totes Gebirge, včetně vrcholku Großer Priel, který se tyčí do výšky přes dva a půl kilometru nad mořem.

Vyhlídkové místo se nachází poblíž zaniklé osady Švajglova Lada. Po té dnes zbylo jen několik ovocných stromů z bývalých zahrad a majestátní chráněná lípa, vzdálená zhruba pět set metrů od vyhlídky. V okolí pak ještě roste mohutný buk lesní, vysoký bezmála třicet metrů. V sezóně na blízkých pastvinách kvetou vzácné prstnatce májové a prhy arniky. Přilehlé lesy obývají jeleni, divočáci i rysi.

Na Alpskou vyhlídku u Borových Lad vede odbočka z červené turistické trasy mířící z Kubovy Hutě do Šindlova. V zimě po této trase vede udržovaná běžkařská trať. K vyhlídce se dá dojít i lesem, a to ze silničky pod ní. Tam výchozí bod označuje výrazná cedule.

autor: Filip Černý
Spustit audio