Alkohol nebo kouření. Za rakovinu slinivky často může životní styl, naděje pro pacienty ale existuje

6. červenec 2021

Česká republika obsazuje přední příčky ve výskytu některých onkologických onemocnění. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky patříme v Evropě mezi země, kde lidé nejvíce trpí rakovinou ledvin nebo třeba slinivky břišní. Na vznik těchto nádorů může mít vliv i životní styl, včetně kouření nebo pití alkoholu. A v tomto ohledu si Češi nevedou příliš dobře, jak ukazuje srovnání prestižního indexu britského časopisu The Economist.

The Economist ve svém indexu připravenosti 29 zemí na boj s rakovinou porovnává i počet vypitého alkoholu v přepočtu na obyvatele nebo třeba podíl kuřáků v populaci. „Pokud jde o životní styl, je Česká republika jednou ze zemí, kde je konzumace alkoholu, stejně jako kouření, poměrně vysoká,“ shrnuje Matúš Sámel, analytik z The Economist Intelligence Unit v Londýně.

Pití alkoholu a kouření může ovlivnit vznik celé řady nádorů. „V souvislosti s kouřením jde o celé dýchací cesty a také polykací cesty. Co se týče alkoholu, jde o polykací cesty, oblast ORL, jícen, žaludek, slinivku nebo játra. Zvýšený příjem alkoholu ale negativně ovlivňuje i ledviny,“ varuje předsedkyně České onkologické společnosti a zároveň přednostka Onkologické kliniky Fakultní nemocnice v Motole Jana Prausová.

Čtěte také

Například na zhoubný nádor slinivky břišní zemřou ročně v Česku dva tisíce lidí. Jenže úplné rovnítko mezi životním stylem a nemocí neexistuje. „Celá řada pacientů vůbec alkohol nepožívala. Roli bohužel může hrát genetická dispozice. Pravdou ale je, že velcí pijáci mívají nádory v oblasti slinivky nebo jater.“

Dle tuzemských zdravotních statistiků žije pět let po diagnóze rakoviny slinivky břišní zhruba šest procent pacientů. Důležité je na nemoc přijít včas a nádor vyoperovat. Existují ale i další možnosti léčby.

Čtěte také

„Zkoušíme stále nové postupy a nové léčebné přípravky, například z oblasti imunoterapie. Ukazuje se, že určitá podskupina nádorů slinivky, které mají geneticky danou charakteristiku, na imunoterapii reagují lépe,“ dodává přednostka Onkologické kliniky Fakultní nemocnice Motol Jana Prausová.

Nové léky znamenají naději

Její zástupkyně pro vědu a výzkum Kateřina Kopečková mi v jedné ze zdejších ambulancí popisuje případ, kdy na pokročilý nádor slinivky pomohly chemoterapie. „Vidíme snímky 74letého pacienta, který je u nás v péči téměř tři roky. Postupně docházelo ke zmenšování jaterních metastáz i zmenšování původního ložiska ve slinivce. Je to na dobré cestě.“

Vedoucí vývoje přípravků na platformě ADC Lenka Kyrych Sadílková

I u tohoto nepříjemného onemocnění ale medicína udělala za posledních 20 let pokrok. „Objevily se velmi nadějné nové léky z oblasti personalizované cílené medicíny. Nádor slinivky se stává něčím, jako byl nádor plic, kde jsme dřív byli v podobné situaci. Naděje je,“ věří klinická onkoložka Kateřina Kopečková.

Jeden z přípravků, které by v boji proti rakovině slinivky mohly pomoct, vzniká v pražských laboratořích biotechnologické společnosti SOTIO ze skupiny PPF. Má označení SOT 102 a v preklinických fázích u něj experti viděli právě na nádory slinivky dobrou účinnost. Přípravek u pacientů umožní podávat klasickou chemoterapii, ale s mnohem větší účinností přímo do nádorových buněk pacienta,“ vysvětluje vedoucí vývoje přípravků na platformě ADC Lenka Kyrych Sadílková.

autoři: Ondřej Vaňura , als
Spustit audio

Související