Alice Baumruková Kotylová: Na svatého Valentýna

14. únor 2020

Dnešek je svátkem všech zamilovaných. Anebo tomu tak není? Nad argumenty zastánců a odpůrců tohoto svátku se zamýšlí Alice Baumruková Kotylová

Jestlipak víte, co je dnes za den? Teď si představuji pohled do kalendáře a… Ach, jako bych na vlastní uši slyšela nadšené tlesknutí na jedné a znechucené odplivnutí na druhé straně. 14. únor, Valentýn – svátek, který rozděluje obyvatele naší země snad víc než všechny ostatní.

Tento den patří podle tradice všem zamilovaným, kteří by si měli nějakým způsobem projevit lásku a oslavit svůj vztah něčím speciálním. Něčím speciálním, co ale dělá v podstatě každý – restaurace jsou zaplaveny páry večeřícími při svíčkách, lístky do kina na novou romantickou komedii jsou týden dopředu beznadějně vyprodány, o voucherech na prodloužený víkend v útulném, nejlépe horském penzionu nemluvě. Ti, kteří v sobě nedokážou potlačit malého peciválka, alespoň uvaří něco dobrého doma a pustí dojemný film na DVD. Květinou získáme u partnera významné plus, a co teprve nějakým dárečkem…

Kdyby na 14. února připadal alespoň státní svátek

Představuji si takový den plný romantiky a nezní mi vůbec špatně. Škoda jen, že ti, kteří Valentýna slaví, tak musí každoročně činit pod drobnohledem zarytých odpůrců, již nevynechají jedinou příležitost, aby si na svátek všech zamilovaných od plic zanadávali. Kdyby alespoň na Valentýna připadal státní svátek jako na hezky český první máj, že? To by byla jiná. Ale takhle. Co odpůrcům vadí? Podívejme se na protivalentýnské argumenty.

„Je to americký svátek, tak proč bychom ho měli slavit v Čechách?“ ptají se vlastenci a hrdě se přitom bijí v hruď. To zní na první dobrou celkem logicky – až na to, že valentýnské kořeny jsou prokazatelně evropské.

Tradice posílání valentýnek pochází z Velké Británie

Svatý Valentýn byl biskup pocházející z italské provincie Terni, který žil ve 3. století našeho letopočtu. Ve vyprávění o jeho životě dnes tradují dvě legendy. Jedna praví, že Valentýn tajně oddával páry poté, co císař Markus Aurelius Claudius zrušil instituci manželství, a za to byl popraven. Druhá mluví pro změnu o léčiteli, jenž zázračně, díky modlitbám k Bohu, uzdravil syna váženého rétora, načež byl obviněn z nekalých praktik a rovněž potrestán smrtí. Už za Valentýnova života se milenci obdarovávali květinami a tradice posílání valentýnek pochází pro změnu z Velké Británie. Takže žádná zatracovaná Amerika.

„Valentýn je komerční svátek protlačovaný obchodníky tak, aby z nás vytáhli co nejvíc peněz“, zní dále z úst protivalentýnské armády. To je pravda, nejpozději v půlce ledna začíná mediální masáž a v obchodech se nelze vyhnout srdíčkům a kytičkám. Jenže z komerce by se daly obvinit i další svátky. A měli bychom přestat slavit Vánoce, protože nás obchodní domy nutí, abychom za ně utratili všechny úspory?

Nemáte partnera? Obdarovat můžete i své nejbližší

Mým oblíbeným moudrem je pak věta: „Valentýn diskriminuje ty, kteří nejsou v žádném vztahu.“ Inu, částečně ano. Reklamy skutečně cílí především na zamilované a také tradice se vážou spíše k párům, ale proč bychom i navzdory tomu nemohli vlastně oslavit lásku jako takovou? Vždyť nemusí vůbec vadit, že právě teď nemáte partnera. Vyrazte na večeři s kamarádkou, kupte drobnost mámě, jako výraz vděčnosti za to, že přežila vaši pubertu, nebo dopřejte speciální pamlsek svému psovi. Oslavte Valentýna po svém. Nejdůležitější je, abyste se cítili dobře.

A tohle doporučení platí pro všechny. Na svatého Valentýna bychom se neměli stresovat, protože manželka očekává puget a náušnice s briliantem, ale v květinářství nám zavřeli před nosem a na brilianty výplata nestačí. Neměli bychom se cítit hloupě, protože s partnerem vyrážíme na romantický výlet a kolegyně na nás za to už týden vrhá opovržlivé pohledy. Už vůbec bychom se neměli navzájem soudit nebo dokonce hádat kvůli tomu, že máme s kamarádem odlišný pohled na věc. Valentýn je především další příležitost k tomu, prožít senzační den – takovou šanci si přece nemůžeme nechat ujít. Zase tolik jich totiž není.

autor: Alice Baumruková Kotylová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.