Aleš Bojanovský hraje s kapelou F. T. Prim už přes třicet let, některé písničky mají i v hantecu

15. srpen 2022

Trampská kapela F. T. Prim hraje od roku 1992 v nezměněné sestavě. Její zakladatel Aleš Bojanovský zavzpomíná v rozhovoru s Jarkou Vykoupilovou na začátky a představí i současnou tvorbu hudebního tělesa.

Pár písniček má tahle brněnská kapela i v hantecu. „Rodný jazyk je určitě jednodušší. Než se najde to správné slovíčko, dá to dost práce,“ myslí si Bojanovský.

Cítí se F. T. Prim stále jako trampská kapela? „Ty hudební žánry se hodně promíchaly. Ze začátku jsme byli čistě trampská kapela. Zakládali jsme si na tom, že hrajeme písničky věnované přírodě, na klasickou sestavu: dvě kytary, kontrabas nebo basa, všechno založeno na vokálech.

Ale během té doby, co hrajeme, se podle mého určitě styl změnil. Používáme elektrické kytary a bicí, klávesové nástroje, ale důraz na ty zpěvy a na takovou tu trampskou romantiku a poetiku držíme.“

Jaké bylo setkání s Jiřím Helánem? Jak vznikaly přezdívky spoluhráčů z kapely? Proměnilo se publikum, které potkávají na koncertech? A jak Aleš Bojanovský skládá písně? O tom všem si poslechněte v záznamu pořadu Apetýt.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související