Africký ježek není stejné zvířátko, jaké známe z naší přírody. Jmenuje se ježek bělobřichý

17. listopad 2018 09:11

Dnes se v Safari Parku Dvůr Králové vypravíme do Darwinovy stanice a představíme vám afrického ježka. Není to stejné zvířátko, jaké známe z naší přírody. Správně se jmenuje ježek  bělobřichý, má větší oči a uši, žije nočním životem, dá se dobře ochočit a je zajímavým domácím mazlíčkem. Pochází z území od Senegalu až po Sudán a Zambii.

Tolik na úvod a teď si už představte, jak průvodkyně Ilona Kratochvílová otevírá jedno z terárií a redaktorce Daně Voňkové nabízí pohled na dva bodlinami opatřené krasavce.

Váží desítky gramů, jsou velcí jak malý pomeranč a zimu by venku nepřežili. Útulky se plní ježky

Vrchlabská záchranná stanice pro zraněná zvířata se začíná plnit malými ježky

Mladé ježky, tyto malé hmyzožravce, kteří se narodili na podzim, teď lidé nachází na svých zahradách a odnáší je do záchranné stanice pro zvířata ve Vrchlabí. 

Africký trpasličí ježek bělobřichý váží mezi 300 - 700 gramy. Sameček měří 18 - 23 cm, samička zhruba 25 cm.

Tento druh ježka se těší velké oblibě pro svou poměrně mírnou povahu a celkem snadný chov. Není kousavý, snadno zkrotne, uvykne si na braní do ruky a nebrání se ježením bodlin. Je to samotář. Existuje v 92 různých variantách a patří mezi hmyzožravce.

Občas tzv. hází slinu na záda a dělá při tom zvláštní pozice. Pravděpodobně má slinění něco společného s "parfémováním" a seznamováním se s novými pachy a chutěmi.

Ježek bělobřichý v Safari Parku Dvůr Králové

Ježka je možné krmit různými druhy hmyzu, kočičími granulemi a kapsičkami , některými druhy ovoce a zeleniny, vařeným masem nebo vejci. Vše bez soli a koření! Ježčí strava nesmí obsahovat čokoládu, citrusové plody, ořechy, rozinky, cibuli, česnek, hrozny, koření a mléčné výrobky - tyto potraviny jsou pro ježky toxické.

Domácí chovatelé by neměli zapomínat na to, že ježci jsou náchylní na teplo a že je potřeba udržovat v teráriu teplotu nad 18 stup.Celsia. Ubikace by měla ježkům poskytnout také vhodný úkryt a stálý přístup k čerstvé vodě.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související