Adventní hudební pozdrav - část vánoční pastorely v podání snad nejvzácnějších krkonošských varhan

29. listopad 2020 08:53

O první adventní neděli vás teď zavedeme do Vrchlabí. Právě tam byla jedna z nejstarších varhanářských dílen na území Čech. Už od poloviny 17. století vycházely z manufaktury osmi generací rodu Tauchmanů obdivuhodné nástroje. 

Jeden z nich, jako zázrakem objevený a restaurovaný, doplnil dvojici varhan vrchlabského klášterního kostela. Mistr varhanní hry Radek Hanuš a reportérka Eliška Pilařová z něj posílají svůj adventní pozdrav.

Čtěte také

Tauchmanovský pozitiv. Jakou máme pastorelu? Brixiho. Tak, co tam dáme?
„Mám tady flétničku osmistopou, flétničku čtyřstopou, ta je vyšší, a potom tady mám ještě dvoustopý principál. A teď můžeme dát například ty dvě flétničky k sobě a zahrát pastorelu Františka Xavera Brixiho."

K patorelce se ta flétnička hodí.
„Určitě. A tady se nacházíme u nástroje, který je z počátku 18. století. To je vlastně autentický nástroj, na který se ty pastorely hrály."

Varhanní pozitiv ve Vrchlabí

Někteří andílci mívají před sebou právě takovéto varhánky. To je opravdu jako Vánoce.
„Dokonce kdybychom se podívali na fresku tady nad námi v klášterním kostele, tak tam jeden andělíček hraje na jeden takový pozitiv nebo portativ. A já mám tento nástroj moc rád, protože se zachoval v autentickém, v podstatě původním stavu. Takže slyšíme zvuk, který slyšeli lidé v onom 18. století. Možná v době, kdy se začalo s pokládáním základního kamene tohoto klášterního kostela."

Čtěte také

Ostatně, je to nástroj pocházející z vrchlabské dílny.
„Ano, odborníci potvrdili, že je skutečně z vrchlabské varhanářské dílny, která byla jednou z nejstarších na území Čech. Jediný pozitiv dochovaný v původním stavu. Tak mne to těší, že tady můžeme mít takový skvost."

Radek Hanuš si také naplánoval takové putování za krkonošskými varhanami. Protože těch vzácnějších nástrojů se tady nachází víc.
„Nyní už víme, že koncertní, umělecká činnost bude spíš utlumena nebo že vůbec nebude. Tak jsem si říkal, jak lidi trochu na Vánoce potěšit. Tak mne napadlo, že bych mohl objet ty naše nádherné krkonošské kostelíky."

Čtěte také

„Nejdříve jsem si myslel, že to budou jen historické nástroje, ale nakonec jsem usoudil, že to budou i nástroje nacházející se v nádherných místech. Takže bych chtěl českou pastorelovou varhanní hudbou potěšit lidi v Krkonoších. Aby slyšeli tyto unikátní nástroje ze záznamu," říká Radek Hanuš.

Tak tedy alespoň malý úryvek. František Xaver Brixi v klášterním kostele svatého Augustina ve Vrchlabí.
„A je to pastorela D dur právě na tento krásný pozitiv."

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související