Advent na zámku v Ratibořicích a v Babiččině údolí

23. září 2010

Vánočně vyzdobené zámecké prostory bude možné navštívit od 6. do 9. prosince také v Ratibořicích na Náchodsku. Ve čtvrtek 6. prosince 2007 zde bude v 9:00 slavnostně zahájena tradiční akce Advent na zámku v Ratibořicích a v Babiččině údolí. Při prohlídce adventně a vánočně vyzdobených interiérů zámku přijme návštěvníky "Paní kněžna". Úřednictvo a služebnictvo je seznámí s adventními a vánočními zvyky na zámcích v první polovině 19. století. Při návštěvě u "Pana otce" a jeho rodiny ve mlýně poznají lidové zvykosloví a zpěvy v době adventu a vánoc.

Kromě prohlídky zámku s průvodci v dobových kostýmech bude možné také navštívit svátečně vyzdobené Staré bělidlo a Rudrův mlýn. Ve Starém bělidle zastihnou zájemci "Babičku" s vnoučaty při Štědrém večeru. V budově vodního mandlu se bude konat malý adventní trh a turisté mohou navštívit i hospůdku s bohatým občerstvením.
Zámek v Ratibořicích a Babiččino údolí jsou navštěvovány zejména díky dílu české národní spisovatelky Boženy Němcové (1820 - 1862). Její román Babička je idealizovaným obrazem spisovatelčina dětství a raného mládí, které trávila s rodiči, sourozenci a milovanou babičkou v Ratibořicích. Kniha vypráví o životě venkovského lidu, jeho všedních starostech a radostech.
Zámek je společně s ostatními objekty v Babiččině údolí ve správě Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Pardubicích.

Spustit audio