Áda Školka stál u zrodu fenomenální Budvarky i dalších kapel, jihočeskou dechovku hrál až v Americe

9. listopad 2020

V úterý 3.11. zemřel Áda Školka, legendární osobnost dechové hudby. My si ho nyní připomeneme pořadem Jihočeši, který natočila Ivana Šimánková loni u příležitosti hudebníkových 85. narozenin. 

„Přišel jsem z vojny a už na mě čekali v Budvaru, kam jsem nastoupil jako dispečer dopravy,“ popisuje své pracovní začátky hudebník a kapelník Áda Školka.

„A hned jsem se stal členem podnikové kapely, která se jmenovala Dechová hudba závodního výboru ROH Budvar,“ vzpomíná tehdy čerstvý absolvent konzervatoře, který následnou vojenskou službu strávil u posádkové hudby ve Slaném.

„A já si říkal, to je blbej název. Tak jsem si v kanceláři sepisoval všechna možná jména kapely a nakonec mi vyšla Budvarka. A protože tenkrát žádná kapela, jejíž název by končil na -ka neexistovala, tak jsem zavolal do Ústavu pro jazyk český, jestli je to v pořádku. Tam mi řekli, že ano, a od té doby kapel končících na -ka vznikla celá řada,“ vysvětluje počátek názvů kapel jako je Moravanka nebo Iglovanka.

Valdaufinka ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice při živém natáčení s publikem

Áda Školka stál nejen u zrodu fenomenální Budvarky, ale během svého bohatého hudebního života založil i Budějckou kapelu Ády Školky, Velký dechový orchestr města Českých Budějovic nebo Valdaufinku.

Jihočeskou dechovku hrál po celé Evropě, s kapelou se podíval i do Ameriky, kde s koncerty objel čtrnáct států. „Jednou jsme v kapele spočítali, že jsme dva a půl krát objeli zeměkouli,“ směje se.  

Během svého života jen v českobudějovickém studiu Českého rozhlasu nahrál na pět set skladeb.

Jeho životní příběh si můžete poslechnout v pořadu Jihočeši, který s jubilantem natočila Ivana Šimánková.

Spustit audio