Aby po nás něco zůstalo. Svérázné osobnosti i dobrodruzi aneb Podoby portrétu na výstavě v Hořicích

10. březen 2022

Malířské zobrazování portrétů v dnešní době vytlačují fotografie. I ty mimo jiné uvidíte ve Štorchově síni Městského muzea v Hořicích, kde muzejníci zpřístupnili novou výstavu "Podoby portrétu". Adekvátně k bohaté hořické tradici je tam zastoupena i sochařská portrétní tvorba ze soutěže pořádané Spolkem sochařů České republiky. 

A právě u této podoby portrétu se s kurátorkou výstavy Annou Crhovou sešla redaktorka Vlaďka Wildová.

Portrétní zobrazování, snaha zachytit konkrétního člověka, má dlouhou a bohatou historii. V současné době se rychle proměňuje, ale dál zůstává důležitým námětem umělecké tvorby.

Čtěte také

„Malířské portrétní zobrazování dnes vytlačuje fotografie. Tu na hořické výstavě reprezentují snímky Kateřiny Sýsové z knihy „Aby po nás něco zůstalo“. Na zpovědi v příbězích současných „zámeckých pánů“, svérázných osobností a dobrodruhů spolupracovala s autorkou textu Annou Novotnou. My tady část fotografických portrétů lidí, kteří se rozhodli pořídit si zámek, ale často spíš zámeckou ruinu, vystavujeme,“ přibližuje kurátorka hořické výstavy Anna Crhová.

Tradičnější podobu portrétu zastupují v hořickém muzeu výsledky Soutěže sochařských portrétů, pořádané Spolkem sochařů České republiky. Ve Štorchově síni se tak setkáte s podobiznami tří významných českých osobností: s divadelní a filmovou herečkou Vlastou Chramostovou, architektem Adolfem Loosem a dopravním inženýrem Aloisem Negrellim.

Sochařské portréty architekta Adolfa Loose a dopravního inženýra Aloise Negrelliho

Součástí Podob portrétu je i intimní autoportrét v podobě netradičního Deníku sochaře Ladislava Jezbery, který dnes působí jako vedoucí sochařského oboru na SUPŠSK v Hořicích.

Čtěte také

„Dílo vzniklo v časovém rozpětí celého roku a na výstavě je protipólem oslavy osobností minulosti a opulentnosti zámecké reprezentace. Připomenutím zvnějšku neviditelné, ale přesto zásadní lidské esence, křehkosti a tělesnosti,“ dodává kurátorka.

Symbolickou součástí vernisáže bylo i promítání krátkých filmových portrétů z dílny pražské FAMU.

Portréty mohou být sochařské, malířské, fotografické, filmové, ale třeba i literární a hudební. Některé z nich čekají na vaši návštěvnickou přízeň ve Štorchově síni v Hořicích do 17. dubna.

Městské muzeum a galerie v Hořicích
Vznik Městského muzea v Hořicích se datuje do roku 1887, tehdy ovšem bylo známé jako Archeologický a musejní spolek. Založila jej skupina milovníků starých památek, většinou z řad místní inteligence, která se rozhodla pracovat na sběru a studiu mnohých památkových předmětů, kterým často hrozilo zničení.

Spustit audio

Související