93 pachatelů v republice má elektronický náramek. Změří na dálku i hladinu alkoholu

10. leden 2019 06:10

V Česku se už tři měsíce používají elektronické náramky pro vězně. Sledují odsouzené při trestu domácího vězení. Náramky má v republice 93 pachatelů, z toho 9 v Královehradeckém a Pardubickém kraji.

„Náramek je černá plastová krabička o velikosti nabíječky, která váží přibližně 170 gramů. Vezmu ji, přiložím na dolní končetinu nad kotník a pomocí pevného pásku zapnu. Tím je náramek instalován," ukazuje Miroslava Hvězdová z Probační a mediační služby Náchod.

Náramek je voděodolný, používat se dá i v mrazu. S určitým omezením ale pachatel počítat musí. „Je problém, pokud by žena chtěla například použít kozačky. Nebo pokud by chtěl jít člověk lyžovat. Neoblečete to přes maskáče. Takže v tomto je to limitující."

Základová stanice (vlevo), která se umisťuje do středu bytu, mobilní telefon pro komunikaci s probačním úředníkem, elektronický náramek (dole), pásky, které se zkracují podle velikosti kotníku a vpravo je mobilní nabíječka náramku.

U odsouzených s trestem domácího vězení se s pomocí náramků sleduje, jestli jsou ve stanoveném čase ve svém bytě nebo domě, to samé platí při náhradě vazby. Náramky se ale dají použít i při ochraně oběti, kdy má pachatel zakázáno se k ní přiblížit.

„Soudce nebo státní zástupce může stanovit určitý perimetr, což je vzdálenost, na kterou se onen pachatel nesmí přiblížit k oběti. Pokud tento limit poruší, systém to ihned zaznamená a následně jsou učiněny další kroky k tomu, aby byla oběť ochráněna."

V takovém případě může pracovník operačního střediska ministerstva spravedlnosti kontaktovat jak oběť, tak i samotného pachatele a zjistit, jestli jde o náhodu, a nebo porušení podmínek.

Změří hladinu alkoholu na dálku

Elektronické náramky toho ale umí ještě víc. Například na dálku zkontrolovat dodržování soudního zákazu požití alkoholických nápojů.

Monitorovací systém elektronických náramků zobrazuje pohyb vězně a povolené a zakázané zóny

„Je to v podstatě chytrý mobilní telefon a speciální zařízení," popisuje vedoucí náchodské pobočky Probační a mediační služby Aneta Hejcmanová. „V případě, že pachateli přijde pokyn, aby vykonal test na alkohol, tak musí tento chytrý mobilní telefon zasunout do speciálního zařízení a dýchnout do něj. Součástí toho úkonu je i vyfocení osoby, abychom viděli, že se jedná opravdu o pachatele, který do přístroje dýchal."

Elektronické náramky momentálně v Česku musí nosit 93 pachatelů, zástupci probační a mediační služby postupně seznamují s jejich fungováním soudce i státní zástupce. Tak, aby věděli, v jakých případech je možné jejich používání doporučit a nařídit.

Spustit audio

Související