52 týmů z rychnovských základních škol i gymnázia se zapojilo do Olympiády regionálních znalostí

6. říjen 2021

Na Rychnovsku začal další ročník Olympiády regionálních znalostí. První kolo odstartovalo v říjnu, další je připravené na listopad. Letos se do olympiády zapojí 52 tříčlenných týmů z osmi základních škol a rychnovského gymnázia. 

Čtěte také

Gymnázium Františka Martina Pelcla v Rychnově nad Kněžnou je jednou ze škol, které se v letošním roce účastní dalšího ročníku Olympiády regionálních znalostí. Jsou tu se mnou tři kluci, kteří v loňském roce vyhráli hlavní cenu.

„My jsem to původně nebrali moc vážně. Chtěli jsme to jen zkusit, vůbec jsme nemysleli na výhru. Říkali jsme si, že by to mohlo být dobré a nakonec to nějak klaplo," usmívá se Ondřej.

„Každý jsme si vybrali, na co se budeme učit a připravovat. Třeba já jsem se věnoval historii, Ondřej regionálním osobnostem a Vojta měl na starosti zeměpis," doplňuje Jakub.

Čtěte také

Ředitelka gymnázia Pavlína Školníková doplňuje, že škola se do této olympiády zapojuje už po několikáté.
„Je to pro nás již prestižní záležitost. Chceme, aby naše děti znaly svůj region a podporujeme je v tom, aby se zapojily do soutěže. Aby něco nového poznaly a zajímaly se o místo, kde žijí."

V jakých oblastech žáci mezi sebou soutěží? To dobře ví organizátorka olympiády Vendula Fečková ze Sdružení Splav.
„Každým rokem připravujeme nové otázky. Celkem jich je 50 pro první kolo, kde mají žáci možnost vybrat odpověď ze tří možností. A potom 60 otázek pro druhé kolo, na finále. Jsou to všechno regionální otázky týkající se historie, sportu, přírodovědy, zeměpisu a osobností z rychnovského regionu a Kostelecka a Dobrušska."

Teď se půjdeme podívat na další školu v Rychnově nad Kněžnou, která se také připravuje na Olympiádu regionálních znalostí.

Čtěte také

Na Základní škole Masarykova nás vítá ve dveřích ředitelka Radka Polívková. Proč se škola účastní této akce?
„Protože zakořenit učivo v regionu je určitě takovou základní záležitostí, kterou bychom měli ctít. A protože chceme, aby se nám studenti a žáci v regionu zakořenili a vraceli se nám."

Daří se pomocí podobných akcí probouzet v žácích zájem o místo, kde žijí?
„Žáci jsou zvídaví. Dnes je okolo nich obrovské množství informací, ale mnohdy zjišťujeme, že znají spoustu zajímavostí z dalekých zemí, ale vlastní nejbližší okolí a prostředí poznávají až prostřednictvím školy."

Do finále Olympiády regionálních znalostí v Rychnově nad Kněžnou postoupí 10 družstev. Další, finálové kolo, se uskuteční v listopadu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.