50. Krakonošův podzim v kolébce naší divadelní ochotnické tradice, ve Vysokém nad Jizerou

10. říjen 2019 10:13

Ve Vysokém nad Jizerou vrcholí přípravy jubilejního ročníku národní divadelní přehlídky „Krakonošův podzim". Svá nejlepší představení tam od pátku 11. října až do soboty 19. října opět sehrají venkovské divadelní soubory z celé republiky. 

A tak do nejvýše položeného a zároveň nejstaršího kamenného ochotnického divadla v Čechách zve s ředitelkou přípravného výboru přehlídky Svatavou Hejralovou redaktorka Eliška Pilařová.

Čtěte také

Jeviště vysockého divadla Krakonoš je těsně před jubilejní padesátou přehlídkou venkovských divadelních souborů Krakonošův podzim. Svatava Hejralová ukazuje, kde bude čestná Krakonošova lóže.
„Chystáme tradiční program, k nám postupují jednotlivé soubory tak, jak vyhrály regionální přehlídky. Ale bude k tomu ještě něco navíc. Letos se nám podařilo vydat knihu, která shrnuje všech 50 let přehlídky a to nejen zábavnou formou. Jsou tam rejstříky, dá se tam dohledat i porota před těmi 50 roky, vše tam člověk najde."

Program jubilejního ročníku národní divadelní přehlídky Krakonošův podzim

A hned ještě Svatava Hejralová doplňuje: „Před dokončením je časosběrný dokument a máme také pamětní minci. Tedy bude se křtít kniha, film i mince k 50. výročí Krakonošova podzimu."

Úžasné představení místních ochotníků s názvem Republiku za koně otevírá přehlídku v pátek 11. října.
„Ano, nenechali jsme si ujít tu šanci zahrát si na jubilejním 50. ročníku Krakonošova podzimu. Když nahlédneme do pestrého programu, tak v sobotu nám po mnoha letech bude hrát Ořechovské divadlo s klasickým představením Naši vaši furianti od Ladislava Stroupežnického. V jejich podání to ale klasika jistě nebude. V neděli to bude Rádobydivadlo Klapý s hrou U Kočičí bažiny. Ale předtím bude ještě beseda s naším hostem, hercem Tomášem Töpferem. A v neděli ještě proběhne nočníkové představení, Broukovcovo kamdivadlo, vítěz přehlídky divadle jednoho herce, s představením Do kalhot!"

Krakonošův divadelní podzim je národní přehlídka venkovských divadelních souborů z České republiky pořádaná každoročně vždy na podzim ve Vysokém nad Jizerou, kolébce nejstarší ochotnické tradice vůbec, kde není nouze o báječné diváky zaplňující den co den hlediště divadla.

„V pondělí odehraje Divadelní spolek bratří Mrštíků Boleradice dvě představení Počestné paní aneb Mistr ostrého meče. V úterý nás čeká pohádka Létající snoubenky Divadelního spolku Zdobničan v Vamberka, to je jediný letošní nováček na naší přehlídce. Ve středu je představení Divadelního spolku Havlíček Zákupy Oscar Wilde: Víme, jak je důležité míti Filipa. Ve čtvrtek odpoledne zazní koncert v kostele a večer představení Dobřichovické divadelní společnosti Je úchvatná. V pátek přijede MDK Kouřim s nádherným divadlem Zločin na Lipnici, aneb Dracula je zpět. A na sobotu jsme si pozvali hosta z Prahy, Taneční divadlo Bufo," usmívá se Svatava Hejralová.

Tak tedy, zlomte vaz!

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související