450 až 600 korun letos dají zájemci za porci svatomartinské husy v některé z hradeckých restaurací

9. listopad 2022 08:03

Za svatomartinské menu si letos budou muset zákazníci v hradeckých restauracích připlatit. Cena za porci pečené husy se může blížit i šesti stům korunám. Podle provozovatelů hraje důležitou roli mimo jiné výrazně vyšší nákupní cena hus než loni. Někteří z nich proto čekají méně hostů.

Čtěte také

„Jak v Praze, tak v Brně nebo Hradci Králové, ty husy stojí skoro stejně. Zákazník musí počítat, že za porci dá bohužel 500 až 600 korun,“ míní majitel hradecké restaurace Duran Jiří Syrový.

Svatomartinskou husu zdraží i hradecké Pivovarské domy. Podle provozního Tomáše Hertíka se nákupní cena husího masa oproti loňsku zvedla dvojnásobně, což se promítlo do konečné ceny. „Letošní cena hus je extrémní a nesmyslná. Co jsme prodávali loni za 320 nebo 330 korun, musíme teď prodávat za 450 až 480 korun. Lowcostové věci musejí jít letos přes 300 korun.

Čtěte také

Očekávají tu tak nižší zájem zákazníků než loni. „Doufáme, že zákazníci, kteří přijdou, nebudou aspoň jednou nebo dvakrát za rok koukat na každou korunu. To znamená, jestli je něco jinak, tak je to spíše množství surovin letos nakoupených. Protože neočekáváme, že bychom toho prodali tolik jako loni nebo předloni.

Výrazně méně zásob tak kvůli vysoké ceně letos nakoupili i v hradecké restauraci Potrefená husa. „Velmi dramaticky jsme snížili množství porcí až o 70 procent. Ten produkt je velmi drahý v nákupu, konečná cena by byla pro zákazníky velmi vysoká a nepředpokládáme, že za to lidé budou chtít ty peníze dát.

Někteří provozovatelé tak nabízejí levnější varianty svátečního menu - kachnu, nebo například tady v Potrefené huse kachní roládu.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související