450 až 600 korun letos dají zájemci za porci svatomartinské husy v některé z hradeckých restaurací
Za svatomartinské menu si letos budou muset zákazníci v hradeckých restauracích připlatit. Cena za porci pečené husy se může blížit i šesti stům korunám. Podle provozovatelů hraje důležitou roli mimo jiné výrazně vyšší nákupní cena hus než loni. Někteří z nich proto čekají méně hostů.
Čtěte také
„Jak v Praze, tak v Brně nebo Hradci Králové, ty husy stojí skoro stejně. Zákazník musí počítat, že za porci dá bohužel 500 až 600 korun,“ míní majitel hradecké restaurace Duran Jiří Syrový.
Svatomartinskou husu zdraží i hradecké Pivovarské domy. Podle provozního Tomáše Hertíka se nákupní cena husího masa oproti loňsku zvedla dvojnásobně, což se promítlo do konečné ceny. „Letošní cena hus je extrémní a nesmyslná. Co jsme prodávali loni za 320 nebo 330 korun, musíme teď prodávat za 450 až 480 korun. Lowcostové věci musejí jít letos přes 300 korun.“
Čtěte také
Očekávají tu tak nižší zájem zákazníků než loni. „Doufáme, že zákazníci, kteří přijdou, nebudou aspoň jednou nebo dvakrát za rok koukat na každou korunu. To znamená, jestli je něco jinak, tak je to spíše množství surovin letos nakoupených. Protože neočekáváme, že bychom toho prodali tolik jako loni nebo předloni.“
Výrazně méně zásob tak kvůli vysoké ceně letos nakoupili i v hradecké restauraci Potrefená husa. „Velmi dramaticky jsme snížili množství porcí až o 70 procent. Ten produkt je velmi drahý v nákupu, konečná cena by byla pro zákazníky velmi vysoká a nepředpokládáme, že za to lidé budou chtít ty peníze dát.“
Někteří provozovatelé tak nabízejí levnější varianty svátečního menu - kachnu, nebo například tady v Potrefené huse kachní roládu.
Související
-
Sommelier Oldřich Bujnoch vám představí Svatomartinská...
Radioporadna - Vinař, sommelier a rytíř Evropského vinařského řádu Oldřich Bujnoch a Svatomartinská červená vína - Zajímavá osobnost je hostem Radioporadny Českého ...
-
Svatomartinské rohlíčky
11. listopadu by měl přijet svatý Martin na bílém koni, tedy přivézt sníh. Na sněhovou nadílku to letos nevypadá, ale rohlíčky si upečte i tak. Dobré budou i bez sněhu!
-
Svatomartinská husa je tradice, která chutná dodnes
Češi si pochutnávají na pečených husách stále častěji. A nejen 11. listopadu. Také počet hus chovaných na farmách se každoročně zvyšuje. A lidé jsou ochotní si přip...
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
‚Podle mne odveta bude,‘ míní analytička Irena Kalhousová. Izrael ji ale musí dobře nakalibrovat
-
V Česku hledáte jakoukoliv práci co nejdřív, v Dánsku tu nejlepší a pomůžou vám s tím, srovnává sociolog
-
‚Musíme se připravit.‘ Rusko může mít za pět let prostředky k útoku na NATO, řekl německý generál
-
Po odsouzení války mu začali vyhrožovat. ‚Vlastně jsem měl štěstí a udělal z toho skeč,‘ říká ruský komik