44 let pracuje Miroslava Dymáčková ve vrchlabské městské knihovně

27. leden 2015

Nejstarší knihovnici královéhradeckého kraje najdete ve Vrchlabí. Miroslava Dymáčková získala ocenění knihovnice roku Královéhradeckého kraje. Přestože je už v důchodu, práce knihovnice se stále nevzdala.

"Já bych se podívala na ten seznam, co jim paní učitelka dala a budeme hledat", Miroslava Dymáčková si bere od 35leté maminky lístek s napsanými tituly a jde hledat do regálu. Vůbec neváhá, jde na jisto. Za ty desítky roků, co tady pracuje, už s přehledem ví, kde co najde.

"V tom dětském oddělení je to uděláno tak, že by je to i bavilo číst", radí mamince a ta je ráda, že během chvíle má, co potřebovala: "Takhle to napíšeme, vytiskneme lísteček, a tam budete mít napsáno, co máte půjčeno a dokdy".

"Mě vždycky ty knížky bavily, chodila jsem sem už od čtvrté páté třídy pomáhat, ale bylo to jiné, nebyly počítače", vzpomíná na své začátky Miroslava Dymáčková. Prý už jako dítě si přála pracovat v knihovně, o žádném jiném povolání ani nepřemýšlela.

"Začínala jsem v dětské oddělení, loni jsem tady byla 44 let, což už je hrozně moc", říká.

Vystudovala střední knihovnickou školu a vrátila se zpět do rodného Vrchlabí, do knihovny nastoupila v roce 1970 a pracuje tu stále, i když teď už jen na částečný úvazek.

Internet v knihovně (ilustrační foto)

"Jsem ráda, že tady ještě se mnou je. Přišla jsem v září a pomalu se do toho dostávám. A ona mne zaučuje a předává zkušenosti", říká Soňa Kupcová, ředitelka knihovny, která se od své starší a zkušenější kolegyně už naučila spoustu věcí.

Život bez knih si Miroslava Dymáčková nedokáže představit a kolik titulů už přečetla, to si ani netroufá odhadnout: "Má asi dva nebo tři regály, mám jich dost, nevím kolik, čtu hlavně detektivky. Může to být i román, ale s nějakou detektivní zápletkou".

Knihovnicí prý zůstane navždy a docházet do práce bude pořád, tedy dokud ji to zdraví dovolí.

Čtěte také


Zvětšit mapu
Spustit audio