40 horských záchranářů trénuje v Krkonoších lavinové psy

8. leden 2015

Ti jsou při záchraně lidí zavalených sněhem nepostradatelní. Je to první cvičení po dvou letech. Loni výcvik zrušili kvůli nedostatku sněhu. Černými písmeny se do historie horské služby zapsala zima 2008-2009, kdy pod lavinami zemřelo celkem pět lidí.

Psi jsou nervózní, čekají na povel, až budou moci vyrazit. Mezitím zhruba 200 metrů od nich figuranti odhazují lopatami sníh, aby se mohli ukrýt.

"Naším úkolem je zahrabat se do díry a ti psi nás musejí najít", říká Jiří Hejtmánek z horské služby v Jeseníkách. Vše je připraveno, figuranti jsou ukryti a psovodi se svými čtyřnohými svěřenci je vyrážejí hledat.

"Hledej hezky, hledej", povzbuzuje krkonošský horský záchranář Karel Novák svého pětiletého německého ovčáka Gera. Ten právě doběhl k místu, kde se ukrývá figurant.

"Teď ten pes vyhodnocuje pachy, které jsou ve sněhu a přichází na pach zasypaného, kterého musí vyhrabat. Už vidíme, že je u správného pachu a teď se k němu budeme moci dostávat", popisuje akci záchranář Josef Matějec. Gero chytil hlavní pachovou stopu a začíná hrabat.

"Letos je to poprvé a tak ten výkon je takový rozpačitý. Bylo to celý rozšlapaný, chvíli mu trvala identifikace", hodnotí výkon svého psa Karel Novák.

Trénovat teď potřebují intenzivně, sezóna je v plném proudu, turistů je na horách hodně. I když platí druhý stupeň lavinového nebezpeční masa sněhu se sesunout může.

Výcvik lavinových psů horské služby v Krkonoších u Moravské boudy

"U lavinové akce rozhoduje každá minuta, kdy má člověk šanci na to přežití. Šance se prodloužením doby snižuje", vysvětluje lavinový specialista z Krkonoš Pavel Cinger. Psi trénují horští záchranáři od štěňat a nejlepší jsou prý na výcvik němečtí ovčáci.

"Motivují se na různé hračky, které se jim schovávají. Potom je potřeba je naučit vyštěkávat, poslušnosti, postupně se schovává páníček, pak se to zkouší na cizí pachy", říká Josef Matějec.

Další lavinový kurz čeká psovody na přelomu března a dubna.

Čtěte také


Zvětšit mapu
Spustit audio