4. října mají svátek Františkové a je Světový den zvířat. Svatý František byl ochráncem všeho živého

4. říjen 2019 09:10

Svatý František z Assisi, ochránce chudých, přítel zvířat i všeho živého a odpůrce násilí, patří mezi oblíbené světce. Ne náhodou je tedy právě „na Františka" i svátek všech zvířátek. A tak se do vrchlabského útulku pro poraněná nebo jinak postižená divoká zvířata s jeho vedoucí Ondřejkou Bachtíkovou a také s pár dobrotami vydala redaktorka Eliška Pilařová.

Jsme v útulku pro poraněná zvířata a některá tady stráví celý svůj život.

Čtěte také

„Ano. V těch záchytných klecích jsou zvířata s takovým handicapem, že se nemohou vrátit zpátky do přírody. Máme tady velkou rozletovou klec, která je pro nás velkým přínosem. Protože mláďata, která vychováme, jsou na dešti, na sluníčku, na větru. Dává se jim tam živá potrava a oni se učí lovit. Potom se teprve pouští do volné přírody. takže to je úžasné, jsme rádi, že se nám tohle podařilo vybudovat," říká Ondřejka Bachtíková.

Vypadá to spíš jako nemocniční chodba, ale klece jsou zde opravdu velké. Vidíme tedy výry.
„Všichni tři přišli o křídla v rámci přistávání a sedání na elektrické vedení. A tady je naše kuna. Její matka si udělala doupě v zateplení kanceláře pana ředitele. A kuny odchované na flašce, už nemůžeme do volné přírody vypustit."

Ve vedlejší kleci je liška Sušenka.
„Vůbec se nebojí, bere si potravu z ruky. Je vidět, že její přilnavost k lidem je velká. Sušenka je u nás již asi šest let. Byla přivedena na vodítku a pán tvrdil, že ji našel v lese, že tam byla sama a tak ji v podstatě zachraňoval. Chtěl jí pomoci. Ale když vidíte v přírodě osamocené mládě, které není zraněné, tak pokud to není vyloženě nutné, nebo ho něco nějakým způsobem neohrožuje, tak bychom do toho neměli vůbec zasahovat."

Čtěte také

„A tady je krkavec. Ochočená zvířata nebo ta, která jsou dlouhodobě v kontaktu s lidmi, mohou být nebezpečná. Protože v momentě, kdy nebudou mít potravu, budou ji hledat u lidí a krkavci mají velmi nebezpečné zobáky."

Přinesli jsme zvířatům pár dobrot. Ale dnes dostanou ke svému svátku jistě ještě něco na přilepšenou.

„Určitě. Zrovna jsme o tom s kolegyní mluvily. Když už mají ten svátek, tak ať si ho taky trošku užijí," směje se Ondřejka Bachtíková.

Záchranná stanice pro handicapované živočichy ve Vrchlabí je zařízena tak, aby v ní mohla být poskytnuta maximální péče prakticky každému zástupci naší fauny. Pracovníci přijímají všechna poraněná divoká zvířata vč. ježků. Kontaktním místem je i vrátnice Správy KRNAP, Dobrovského 3, Vrchlabí.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související