34 mumií se po letech vrátilo do kostela ve Vamberku. Pro veřejnost se chystají virtuální prohlídky

28. březen 2023 15:39

Třicet čtyři takzvaných vambereckých mumií se po víc než dvaceti letech vrátilo do kostela ve Vamberku. V kryptě kostela se totiž podařilo obnovit vhodné mikroklimatické podmínky a těla tak bylo možné převézt z broumovského kláštera. Soubor mumií tvoří ostatky významných osobností města ze 17. a 18. století, včetně hraběnky belgického původu Magdaleny Grambové, zakladatelky tradice výroby vambereckých krajek.

Čtěte také

Nákladní auto s mumiemi zastavilo vedle kostela a nejdřív bylo potřeba vyřešit přesun rakví s ostatky těl po úzkém a příkrém schodišti do krypty. Pomohla provizorní nakloněná rovina z několika prken a trámků.

Mumifikovaná těla se vrátila tam, kde kromě dvacetileté přestávky, strávila předchozích zhruba 300 let. Mikroklima v kryptě budou sledovat senzory.
„Pokud se podaří přirozeným větráním tady dosáhnout sedmdesátiprocentní relativní vlhkosti, tak je to úplně bezvadné. Teplota by měla být maximálně kolem 15 stupňů Celsia, ale spíše méně,“ vysvětluje toxikolog Jaroslav Klán, který se na přesunu vambereckých mumií podílel.

Každá rakev s tělem má svoje číslo, mumie postupně končí na podstavcích několik desítek centimetrů nad zemí. Včetně hraběnky Magdaleny Grambové.

Čtěte také


„Má číslo 28. Takže to bude zatím to nejvzácnější,“ říká farář Farnosti Vamberk Pawel Nowatkowski a připomíná, že stav pozůstatků hraběnky i ostatních mumií zhruba za dva měsíce zkontrolují odborníci.

Veřejnost mít k mumiím přístup nebude, chystají se ale virtuální prohlídky, díky kterým si zájemci stovky let stará těla budou mít možnost prohlédnout na dálku.
„Chtěli bychom zpracovat 3D model vizualizace krypty, včetně mumií, který by potom byl představen veřejnosti,“ dodává Vladimír Sodomka ze Spolku přátel historie Vamberka. 3D modely mají být zpracované do konce dubna.

Spustit audio

Související