300 let Karlovy Koruny v Chlumci. Santiniho skvost oslaví narozeniny v roce 2023 revitalizací areálu

15. prosinec 2022

Vypravíme se do Chlumce nad Cidlinou na krásný zámek Karlova Koruna, který patří už po staletí rodu Kinských. A v příštím roce si připomene 300. výročí dokončení této úžasné barokní stavby. Zámek už s předstihem dostal z narozeninám velký dárek.

Našimi hosty jsou hrabě Francesco Kinský dal Borgo, zámecký pán, a Martina Kubešová, ředitelka kulturních památek rodu Kinských.
Martina Kubešová: Ano, je to velký dárek a vyšlo to krásně. Jedná se o revitalizaci zámeckého areálu Karlova Koruna, který je spolufinancovaný Evropskou unií. A dokončení těchto oprav vychází právě na příští rok 2023, to znamená 300 let od dostavby zámku. Zároveň je to i oslava architekta Santiniho, který bude v celé České republice také oslavován. Takže nás čeká slavný rok. Doufejme, že otevřeme budovy podle plánu, tedy v červenci 2023.

Říkáte budovy. To je tedy konírna, jízdárna a kočárovna, přilehlé objekty k hlavní zámecké barokní stavbě?
Martina Kubešová: Přesně tak. Jedná se o opravu okolních budov v zámeckém areálu. Opravujeme jízdárnu, kde chystáme vznik multifunkční haly, čili nepřijdou tam už koně, ale bude to takové kulturní společenské centrum, kde bychom rádi pořádali koncerty, divadla a další společenské akce. Jízdárna už je zčásti hotová. Chybí už jen interiérové doplňky ve vybavení.

Naše kočáry hrály i ve filmech. Třeba v pohádce S čerty nejsou žerty. A jeden dostavník účinkoval ve snímku Václava Havla Odcházení.
Martina Kubešová, ředitelka kulturních památek rodu Kinských

Co dál? Konírna mě zajímá. Tam se koně zpátky vrátí, ne?
Martina Kubešová: Tam se do jedné části koně vrátí. Rádi bychom tam vrátili koně Kinských, kteří provází celou historií tohoto zámku. A pro návštěvníky tam vznikne nový návštěvnický okruh, kde bude možnost vstoupit do jízdárny, podívat se na koně, a také do historické kočárovny, kde budou vystaveny historické kočáry ve vlastnictví rodiny Kinských.

Čtěte také

Slyšel jsem, že ty kočáry jsou doslova pohádkové.
Martina Kubešová: Řekla bych, že to provází kočáry v celé České republice, protože během komunistického režimu kočáry využívaly hlavně barrandovská studia, takže i naše kočáry hrály ve filmech. Třeba v populární pohádce S čerty nejsou žerty a jeden dostavník potom účinkoval ve snímku Václava Havla Odcházení.

Jak jste prožívali dvouleté opravy?
Francesco Kinský dal Borgo: Já jsem utíkal do obory, do lesa, do klidu, stěhoval jsem se ze zámku. Je to docela náročné.
Martina Kubešová: Já bych také ráda utekla, ale máme odpovědnost. Já samozřejmě velmi ráda za rodinu Kinských, že se jim to podařilo. Protože jde o historický okamžik, takto naráz opravit všechny budovy. Asi už by jiná šance nebyla, jelikož rozpočet byl opravdu asi 100 milionů korun, dnes už třeba 110 milionů. Je tam úžasná spoluúčast fondů Evropské unie, která tvoří 85 procent finančních prostředků. Nicméně je to velmi náročný projekt, ale doufám, že výsledek bude úžasný. Budovy budou opraveny a to je zásadní.

Čtěte také

Máte z toho radost? Jaký z toho máte pocit, pane Kinský?
Francesco Kinský dal Borgo: Určitě radost máme. Protože já si vždy říkám, je to krok, který musíme udělat za pouhé tři roky. Kdybychom to museli udělat my sami, tak by to trvalo třeba nějakých 30 let. Takže je to obrovský skok, ale není to úplně zadarmo. Stojí za tím obrovský kus práce a velké riziko. Když z jakýchkoliv důvodů nestíháte, musíte pak dotační peníze vrátit. Ale věřím, že se to vše podaří a bude to ku prospěchu celého areálu i zámku. A velmi se mi líbí, jak se zámek vrací k životu. A nejen samotný zámek, ale i budovy kolem. A když už mluvíme o zámku, tak se chystáme také na opravu střechy a fasády hlavní budovy. Za další tři roky bude nově vypadat.

Co jste připravili teď o Vánocích? Máte nějaké speciální prohlídky?
Martina Kubešová: Teď nás čeká poslední adventní neděle, kdy máme otevřeno pro veřejnost a provázíme návštěvníky krásně dekorovanou expozicí v zámku, kterou přímo i realizovala maminka Francesca Kinského. Zároveň nabízíme i zámecké svařené víno a čaj, je tam velmi příjemná atmosféra, máme nově otevřenou historickou kuchyň, kde nabízíme vánoční nápoje.
Francesco Kinský dal Borgo: Takzvaně naše produkty se zvěřinou.

Možná vás překvapím, ale Vánoce jsem jako kluk slavil podle americké tradice, maminka je Američanka. I jako dospělý dodržuji tento zvyk.
Francesco Kinský dal Borgo, zámecký pán na Karlově Koruně v Chlumci nad Cidlinou

Zámecký pán, Francesco Kinský, je Ital, narodil se v Pise a vyrůstal v toskánské oblasti. Jak na Vánoce svého dětství vzpomínáte?
Francesco Kinský dal Borgo: Vzpomínám na to krásně, ale možná vás překvapím, protože jsem nikdy neslavil Vánoce podle italské tradice, ale spíše podle americké tradice. Moje mamka je totiž Američanka a vždy jsme tak slavili podle americké tradice. To znamená, že jsme čekali na Santa Clause, nechávali jsme punčochy na krbu 24. prosince, na Štědrý den. I dnes, jako dospělý člověk dodržuji zvyk a tradici, že nechávám pro Santa Clause mléko a sušenky, a mrkve pro soby. Na Štědrý den neotevíráme dárky, až 25. prosince ráno. A Italové také.

Čtěte také

Takže to mají společné Italové a Američany.
Francesco Kinský dal Borgo: Co mají ovšem Italové společného s Čechy. Je v lednu Befana, v Čechách Tři králové. Slaví se svátek Tří králů, kteří přišli k Ježíškovi. V Itálii se tomu říká Befana. A v ten den hodné děti dostanou punčochy plné sladkostí, nebo uhlí, když zlobily.

A na vánoční tabuli asi kapr ani bramborový salát není.
Francesco Kinský dal Borgo: Ne. Kapr není, maximálně chobotnice. Nebo zvěřina. Ale kupodivu, já s mými dětmi slavíme Ježíška na Štědrý den a pak Santa Clause 25. prosince. Takže mají oba svátky.

Karlova Koruna
je zámek patřící k nejvýznamnějším barokním stavbám v Česku. Stojí na návrší Chlumec v západní části města Chlumec nad Cidlinou. V prostorách zámku je interiérová expozice seznamující s dějinami rodu Kinských v portrétech a chovem koní Kinských - chlumeckých plaváků.

Chtěl byste se někdy vrátit zpátky do Itálie?
Francesco Kinský dal Borgo: Až nebudu mít tady co dělat, tak možná ano. Tak se tam vrátím a půjdu k moři. V České republice jsem teď už 10 let.

Našimi hosty byli Francesco Kinský dal Borgo, zámecký pán na chlumeckém zámku Karlova Koruna, a také Martina Kubešová, ředitelka kulturních památek rodu Kinských.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související