25. ročník Romano suna nabízí rozšíření tradičně literární soutěže, i kurz romštiny

7. duben 2022

Tradiční romskou literární soutěž Romano suno letos obohatí přímé jazykové klání a kurz romštiny. Připraveny jsou i podcasty, putovní výstavy a veřejná čtení.

Romano suno (Romský sen) je jazyková soutěž v romštině, kterou od roku 1996 pořádá obecně prospěšná společnost Nová škola, o.p.s.

Cílem soutěže Romano suno je podpořit užívání romštiny a dát příležitost romským dětem i dospělým vyjádřit se ve své mateřštině tvůrčím způsobem. Veřejnost tak díky soutěžním textům může zahlédnout svět očima romských dětí i dospělých, či se seznámit s různými romskými nářečími.

V porotě Romano suna letos zasednou tři romské autorky: Iveta Kokyová, Stanislava Miková a Květoslava Podhradská.

Účastníci mohou soutěžit skrze zaslané texty či videa. Soutěžními tématy v roce 2022 jsou:

  • E daj ča jekh - Máma je jen jedna
  • E dar, o radišagos, e choľi, e naďeja - Strach, radost, vztek, naděje
  • Daras le meribnastar? Soske? - Bojíš se smrti? Proč?
  • Prethov andre romaňi čhib o kotororo andal tiri kamaduňi kňiška! - Ze své oblíbené knížky přelož jeden odstavec do romštiny!
  • Pisin pal oda, so kames - Volné téma

„Romano suno má tradičně velmi silnou právě literární větev. Přispívá do ní i hodně dospělých. Pro některé z nich je to první příležitost napsat něco romsky. Oproti tomu videa tvoří spíš děti. Zaujmou i ty, které psaní v romštině anebo vůbec psaní prostě netáhne.“ Dodává k tradičním větvím soutěže nově pojmenovaným Pisinas romanes a Vakeras romanes koordinátorka Romano suna Marie Podlahová Bořkovcová.

Letošní novinkou je týmová soutěž Džanas romanes. Proti sobě se tak postaví mluvčí různých nářečí a z různých koutů České republiky, které se utkají ve slovní zásobě a formulační hbitosti.

„Od Džanas romanes si slibujeme hodně. Že do Romano suna natáhne víc dětí i dospělých. Bude je bavit, protože bude týmová a na živo. Nebudeme se o romštině jenom bavit, budeme soutěžit v ní,“ říká k nové komponentě Marie Podlahová Bořkovcová.

Další letošní zajímavostí je otevření on-line kurzu romštiny pro začátečníky.

„Kurz romštiny otvíráme pro lidi, kteří se zajímají o romštinu, ale romsky neumí. Zaměříme se na základní fráze, nejčastější slovíčka, gramatiku i něco z reálií a zvyků. Uvidíme, kdo se nám přihlásí a co je bude nejvíc zajímat. Ale určitě to bude legrace!“ říká ke kurzu jeho lektorka, porotkyně soutěže a romská autorka Iveta Kokyová.

Kurz romštiny poběží od 4. května do 22. června 2022 každou středu od 18:00. Je otevřen pro veřejnost a zdarma.

Kromě výše uvedeného letos čekají na fanoušky Romano suno také nové podcasty Te merav, putovní výstavy a veřejná čtení z toho nejlepšího z Romano suna.

Více informací o soutěži najdete na www.novaskolaops.cz. Pořadatelé také zájemce zvou do skupiny přátel Romano suna: Romano suno – Aven andre na Facebooku.

zdroj: Nová škola o. p. s.
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.