24. července má v Tokiu začít olympiáda. A naši sportovci se slavnostně oblečou do modrotisku

23. červen 2021 08:50

Modrotisk k nám kdysi přišel z Japonska a stále patří k tradici obou národů. Výtvarnice Zuzana Osako, rodačka z Hodonínska, oblékla naše olympioniky právě do modrotisku, který do trikolóry doplnila o drobné červené akcenty. 

Čtěte také

Samozřejmě oslovila i své přátele - Milana Bartoše a Jaroslava Pluchu ze Dvora Králové nad Labem - naše jediné formíře modrotiskového řemesla, které bylo v roce 2018 zapsáno do seznamu nehmotného světového dědictví UNESCO.

A tak se za olympijským dílem obou mistrů zašla Eliška Pilařová podívat do královédvorské dílny Milana Bartoše.
„Tradičně vítáme v naší dílně lodním zvonem a zvukem, když protahujeme a tvarujeme mosazný drát."

Tentokrát vyplouváme do Tokia.
„Ano, spolu s výtvarnicí Zuzanou Osako, která byla nazvaná velvyslankyní českého modrotisku v Japonsku na Olympijské hry."

Čtěte také

Milan Bartoš je nakloněn moderním vzorům. Samozřejmě dokáže vytvářet i ony složité, vybíjené ornamenty lidového modrotisku. Ovšem před sebou vidím Věru Čáslavskou, jednu z nejpopulárnějších českých osobností v Japonsku. Symbolika je to úžasná.

„Zuzana velmi dobře zachytila v takové grafické zkratce něco jako Věru Čáslavskou při doskoku. A na hlavě má ten svůj krásný drdůlek. Ten nám také dal zabrat, protože jsme museli tahat takovýto tenký drátek."

A droboučké puntíky mezi základním motivem.
„Je to taková rastrová věc z drobných drátků, které jsou zatím technologicky nenahraditelné, je to krásný, jemný vzoreček. A to je právě ona kombinace už s novým prvkem, což je na tom to hezké. My jsme od paní Osako dostali jen takový kousek látky a z toho jsme museli vyjít."

Čtěte také

Vaši sousedé, manželé Doulíkovi, textilní návrháři, ten vzor rozkreslili pro budoucí formu na papír, raportní orientační body zakreslil Zdeněk Horáček, firma Stránký a Petržík obrobila mosaz na figurku a pak už se s malou formičkou zkoušel tisk v olešnické Danzingerovic modrotiskové dílně. A Aleš Zelený už potom mohl naklížit dřevo.

„My jsme pak začali pracovat na velké formě. A Zuzana nám moc hezky nazvala jako český olympijský tým, Jaroslav Plucha a Milan Bartoš. A teď už jen čekáme, že se posadíme k televizi, budeme sledovat olympiádu a zamačkávat slzičku, že se nám to povedlo."

Bude se to určitě líbit. A skutečně, jako vždy, je tato dílna vždy originální.
„Teď už mohu říct, že je hotová celá kolekce. Vím ještě, že k tomu budou i vějíře a nějaké modrotiskové prvky v tom oděvu. A jestli nám to autoři dovolí, tak Jarda chce z toho materiálu motýlka a já kravatu," dodává s úsměvem Milan Bartoš.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související