Ode dna se dobře odráží a historky o tom, co všechno se nepovedlo, se hezky vypráví

24. duben 2018

„Narodil jsem se ve skvělé době, kdy jsme nemuseli umírat na bojištích nebo v koncentráku! Myslím, že bychom si měli víc říkat, že prožíváme ty nejšťastnější chvíle,“ tvrdí architekt a herec David Vávra. 

Násilí si podle něho nemůžeme připouštět k duši nebo nás zničí. Poklesky společnosti je nutné řešit humorem a ne nenávistí. I to jsou slova Davida Vávry, renesančního muže, který je téměř vším okouzlen. S toutéž ladností, s jakou „proplouvá" s televizními diváky republikou po šumných městech, také navrhuje domy, hraje divadlo, moderuje a vychovává čtyři děti.

O současné architektuře, o přátelství herců z divadla Sklep, o lásce ke starým autům, ale také o spolupráci s Českým rozhlasem, o osobnostech dnešní doby a o vášni ke sportu si s Davidem Vávrou v pořadu Návštěva povídala Pavla Kindernayová:

V roce 1971 spoluzaložil divadlo Sklep a mnohým utkvěl v paměti i díky satirickému pořadu Česká soda. Kolegy herce považuje za přátele, se kterými se vídá 47 let.

„Divadlo má v sobě rozkoš, ale také prchavost okamžiku, architektura trvá“, říká ten, který zná obojí. David Vávra zrekonstruoval pražské Švandovo divadlo, ale třeba i Městskou knihovnu v Hradci Králové. Pro Českou televizi natočil cyklus Šumná města a stále točí Šumné stopy.

David Vávra ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Nemá rád velká slova chvály, protože život přináší úspěchy i neúspěchy, které člověka zocelí.

„Ode dna se dobře odráží a historiky o tom, co všechno se nepovedlo se hezky vypráví“, i tím se řídí David Vávra, který se snaží být stále nad věcí. Vše komentuje s humorem sobě vlastním, je tolerantní, nechybí mu nadhled a respektuje vytvořené hodnoty.

„Ventil“ od veškeré práce a všednodenních starostí našel ve sportu. Jezdí na kole a hodně běhá. S úsměvem říká, že je hobík, ale je na to pyšný. Sbírá startovní čísla z Jizerské padesátky, kterými si postupně ověšuje chalupu a jezdí i do Švédska na populární Vasův běh, který měří 90km! V cíli, kdy připouští, že člověku hučí v hlavě, ale přesto nebo právě proto zažívá něco mimořádného, je schopen složit i básničku.

David Vávra ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Pavlou Kindernayovou
Spustit audio