2007: hospodaření kraje skončilo 570 milionů v plusu

22. září 2010

Rekordní investice, vyšší příjmy, kladný výsledek celkového hospodaření i záporné saldo za loňský rok: to jsou nejvýraznější zprávy závěrečného účtu a rozboru hospodaření Královéhradeckého kraje za rok 2007. Tento významný ekonomický materiál kraje schválili krajští zastupitelé. Přebytek 570 milionů korun z loňského hospodaření, o které se posílily rozpočty všech odvětví kraje, se podařilo ušetřit především díky nižšímu čerpání výdajů a překročením plánovaných příjmů. Ke zprávě o zdravé ekonomice kraje neměli připomínky ani auditoři ministerstva financí, kteří věnují hospodaření jednotlivých krajů bedlivou pozornost.

"To dokazuje, že ekonomika kraje je zdravá a kraj zachází s veřejnými zdroji peněz jako velice rozumný hospodář. V podstatě ve všech odvětvích došlo k úsporám oproti předpokládané výši. Největší položkou byla oblast evropské integrace, kde bylo čerpání pouze částečné, protože většina projektů je víceletých a časově se neshodují s rozpočtovým rokem," řekl hejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík.
Z loňského výsledku hospodaření vyplývá, že kraj vloni opět rekordně investoval. Přestože už v roce 2006 dosáhly kapitálové výdaje kraje rekordních 1,23 miliardy korun, loňské zaznamenaly index nárůstu o 36 procent: dosáhly výše 1,67 miliardy korun.
Oproti předchozímu roku došlo ke zvýšení příjmů o 76 milionů korun, zároveň výdaje vzrostly o 447 mil. korun. "Největší podíl z dosažených příjmů tvořily dotace ze státního rozpočtu, necelých 58% z celkových 8,1 miliardy korun, daňové příjmy tvořily zhruba 38%," řekl krajský radní za ekonomiku Tomáš Šubert.
"Výdaje krajského rozpočtu ve výši 8,45 miliardy byly rozděleny mezi běžné a kapitálové v poměru 80% k 20%," doplnil Šubert. V průběhu roku byl rozpočet příjmů celkem upraven o 4,83 mld. korun, z toho největší objem představovalo provedené posílení ze státního rozpočtu (4,6 mld. Kč), které bylo směrováno převážnou měrou do odvětví školství na krytí přímých nákladů na vzdělávání (4,17 mld. Kč).
Celkový objem krajského rozpočtu vloni činil přes 9 miliard korun.

Spustit audio