20. ročník zimní Olympiády dětí a mládeže skončil. Výprava Královéhradeckého kraje zvítězila

27. leden 2023 07:38

Olympiáda dětí a mládeže skončila slavnostním ceremoniálem před olympijským domem u vojenské zotavovny Bedřichov. Ve čtyřech dnech poměřilo síly téměř 1200 mladých sportovců. Výprava Královéhradeckého kraje skončila na prvním místě, když se hodnotí jak zisk medailí, tak přínos bodovaných umístění. Prvenství získala poprvé za celou historii zimních her. 

Čtěte také

Výkony sportovců při hrách sledovaly tisíce lidí. Centrem olympiády se stalo krkonošské středisko Špindlerův Mlýn. Lyžaři a snowboardisté soutěžili na sjezdovkách ve Špindlerově Mlýně a do Vrchlabí, do areálu Vejsplachy, zamířili biatlonisté a běžkaři. A také nevidomí běžkaři.

Hokejisté změřili síly ve dvou halách ve Vrchlabí a Trutnově. Krasobruslaři svůj boj o medaile svedli v Nové Pace.

Akce se účastnilo 14 krajských výprav. „Těší nás, že výprava Královéhradeckého kraje je na prvním místě v pořadí krajů, kdy se hodnotí jak zisk medailí, tak přínos bodovaných umístění. Je to poprvé v historii olympiády,“ uvedla Martina Svatoňová z kanceláře hejtmana Královéhradeckého kraje.

Čtěte také

Mladí sportovci bojovali o medaile v deseti sportech, včetně jedné paralympijské disciplíny, kterou je běžecké lyžování zrakově postižených.

„Olympiáda dětí a mládeže není jen o medailích, ale i o účasti, kdy i ten, který se umístí například na desátém místě, přinese své výpravě cenné body a promítne se to v konečném pořadí krajů. Takže nikdo nemusí být smutný z toho, že se neumístí na prvních třech medailových místech. Kromě medailí mohli sportovci získat i cenu fair play,“ dodala Martina Svatoňová.

21. ročník ODM bude v létě 2024 hostit Jihočeský kraj. Další zimní olympiáda se bude konat potom za čtyi roky v Moravskoslezském kraji.

autoři: Kateřina Kohoutová , baj | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související