18. prosince před 10 lety odešel Václav Havel, jedna z největších osobností moderních českých dějin

18. prosinec 2021

Před deseti lety zemřel dramatik spisovatel a politik Václav Havel. Do jeho posledních dní se teď můžeme společně vrátit na trutnovský Hrádeček i do „podhradí“.

Čtěte také

Pavel Menčl a jeho žena Libuška. Přátelský pracovní poměr. Asi bych lépe jich vztah k panu prezidentovi Havlovi označit neuměla. „Strávil tady hodně času po natočení filmu Odcházení. Vždy se moc těšil na sníh. Když napadl první, tak z toho byl úplně unešený,“ usmívá se Pavel.

„A měl rád zvěřinu, tak jsme mu připravili takové srnčí ragú. To už bylo po jeho narozeninách, kolem 10. října. Byl tady s ním pan Krob a pistolníci, jak říkal ochrance, doplňuje Liba.

Čtěte také

A jak vycházeli s panem Havlem? „Velice dobře. Protože to byl moc slušný člověk. Za všechno byl vděčný. A když odjížděl do Prahy, tak mi vždy nechal vzkaz s prosbou, co by poprosil zařídit. Z toho jsem měl vždy největší radost, z těch jeho vzkazů. Schraňuji je v naší kronice, říká Pavel.

„Pan Havel udělal na té chalupě spoustu věcí. Ale obdivoval každého, kdo je manuálně zručný, připojuje Liba. „Byl veselý až do poslední chvíle, kdy jsem s ním seděl ve středu, tak byl usměvavý, přidává se Pavel.

„Nechtěl, abychom tady byli smutní. A dokonce si myslím, že je tady stále s námi. Proto pijeme vínko, které měl tak rád, říkají Liba s Pavlem.

Čtěte také

„K Hrádečku bych měl říct, že jsme to koupili jako takovou zříceninku a léta jsme to upravovali. Já jsem tady toho mnoho napsal a prožil. Důležité disidentské věci se tu děly. Což říkám proto, že Hrádeček cítím jako takový svůj trošku existenciální domov, řekl o Hrádečku Václav Havel.

„A když na mne přijdou nějaké tísně, což se mi stává docela často, tak asi nejlepší je odpoutat se sám od sebe nějakou prací. Zkrátka něčím, co člověka vtáhne a co mu ukáže, že není na světě nejdůležitější, že není středem všeho. A že to jeho trápení je možná naprosto nicotné ve srovnání s trápením jiných lidí, jsou slova prezidenta Václava Havla.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související