16. Mistrovství Evropy v letecké akrobacii v Hradci Králové

22. září 2010

Na letišti v Hradci Králové se uskuteční ve dnech 4. až 12. července 2008 16. Mistrovství Evropy v letecké akrobacii. Letošní ME je svou mezinárodní účastí spíše mistrovstvím světa, protože mezi kontinenty na něm zastoupenými bude chybět jen Afrika. Je přihlášeno 55 (z toho 5 žen) soutěžících z 19 zemí. Počet žen na Mistrovství však podle pravidel FAI ještě nedovoluje vyhlásit mistrovství i v ženské kategorii. Těch by bylo potřeba šest. Jednu z méně obvyklých vstřícností vůči soutěžícím byla možnost trénovat řadu dní před šampionátem v místě jeho konání, přímo v soutěžním boxu. "Je to málo obvyklé," uvedl na vysvětlení této snahy pořadatele o zkvalitnění řípravy a bezpečnost závodníků. "Také to ale s sebou nese starosti navíc, protože se množí stížnosti obyvatel a starostů obcí na hluk a jejich vyřizování vyžaduje notnou dávku diplomacie," postesknul si ředitel soutěže Tomáš Kořínek.

Za silnou mezinárodní účast vděčí letošní hradecké Mistrovství tomu, že jeho absolvování mezi první patnáctkou je pro piloty kvalifikací pro výběr do dalších prestižních a exhibičních soutěží, jako je RedBull Air Race.
Daniel Tuček z pořádající firmy DSA Hradec Králové se svěřil s tím, že v Hradci pořádají mistrovství už potřetí. "V minulosti z těch soutěží vždy český tým přivezl nějaké medaile, a tak bych jim v duchu úsloví do třetice všeho dobrého popřál, aby se to povedlo i letos," řekl Tuček, který je synem slavného akrobata Ivana Tučka, na jehož počest se létá Pohár v závěru letošního ME.
Po Poháru Ivana Tučka bude následovat show, na které vedle dalšího akrobatického létání v podání těch nejlepších světových pilotů vystoupí ještě vrtulníky, parašutisté a vojenští piloti.
"Protože chceme leteckou akrobacii zpřístupnit co nejširší veřejnosti, je na celé Mistrovství i Pohár Ivana Tučka a následnou leteckou show pro diváky vstup volný," dodal Tuček.
Mimořádný význam hradeckého Mistrovství dokládá i zvýšený zájem o účast na něm i v řadách rozhodčích.
Sedmičku rozhodčích již nominovaných CIVA (Komise pro akrobacii při FAI) doplní známá postava české akrobatické scény, šéf Leteckého Akrobatického Centra Karlovy Vary, Jiří Duras, dále legenda polské akrobacie Helmut Staš a Luis Alvares ze Španělska, čímž dosáhl sbor rozhodčích maximálního možného počtu deseti.
Na skutečný průběh soutěže a na to, kdo si brousí zuby na RedBull Air Race si však musíme počkat do 6. července, kdy je první soutěžní den.

Spustit audio