15. svatohubertská slavnost na Kuksu

22. září 2010

Již 15. ročník svatohubertských oslav na zámku Kuks se bude konat v sobotu 4. října 2008. Bohoslužbu v 18:00 ke cti sv. Huberta, patrona myslivců, celebruje královéhradecký biskup Dominik Duka OP. Hlavním organizátorem akce je Řád svatého Huberta na Kuksu. Slavnosti začínají v 10:00 otevřením stánků řemesel a potřeb pro myslivce a rybáře a pobyt v přírodě. Od 13:00 budou v celém areálu zámku připraveny např. ukázky loveckých plemen psů, dravců a jejich výcvik, vystoupení mužského loveckého pěveckého sboru Dekani ze Slovinska, varhanní koncert, vystoupení historické skupiny Brakýři a další program. V 15:00 začíná slavnostní otevření a posvěcení Křížové cesty v místním Hospitalu za účasti biskupa Dominika Duky OP, manželky prezidenta České republiky Lívie Klausové, ministra kultury Václava Jehličky a hejtmana Královéhradeckého kraje Ing. Pavla Bradíka.

Svátek Svatého Huberta je stanoven na 3.11. Světec se narodil kolem poloviny 7. století. Zlomen bolestí nad ztrátou manželky hledal samotu v lesích při lovu zvěře. Tam spatřil jelena nesoucího svítící kříž. Tento obraz v něm vyvolal úmysl zasvětit se Bohu.
Později přijal kněžské i biskupské svěcení a ohlašoval evangelium Ježíše Krista, jako biskup působil v Lutychu (dnešní Belgie). Zemřel 30.5.727 v Tervuerenu. Věřící jej poznají jako patrona myslivců, lesníků a střelců a je zobrazován jako myslivec vedle jelena, který nese kříž, se psy nebo s lesním rohem.

Spustit audio