13 škol z Královéhradeckého kraje jde ke Studentským volbám. Středoškoláci volí „nanečisto“

2. říjen 2017

3. a 4. října, se na 294 středních školách po celé ČR konají již po sedmé Studentské volby. Středoškoláci budou volit politické strany, které kandidují do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Volby organizuje společnost Člověk v tísni v rámci vzdělávacího programu Jeden svět na školách. Studentské volby se konají před vybranými reálnými volbami již od roku 2010.

„Chceme mladým lidem přiblížit základní principy zastupitelské demokracie, seznámit je s volebním systémem České republiky a vést je k aktivnímu, zodpovědnému a sebevědomému občanství,“ popisuje cíle projektu Karel Strachota, ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách ze společnosti Člověk v tísni.

K letošním Studentským volbám se registrovalo 294 středních škol z celé republiky

Jedná se o gymnázia, střední odborné školy i učiliště. Školy se do projektu přihlašovaly dobrovolně, stejně tak je účast dobrovolná i pro studenty.

„Největší zájem o Studentské volby projevila, jako už tradičně, gymnázia, kterých se přihlásilo 167. Naopak nejmenší zájem je ze strany středních odborných učilišť, u kterých evidujeme 39 přihlášek,“ říká Ester Pěkná, koordinátorka projektu Studentské volby.

Studentské volby - počet přihlášených škol v roce 2017

Všem přihlášeným školám zaslali organizátoři informační texty o volebním systému České republiky a jeho historickém vývoji. Školy také obdržely manuál, jak při realizaci voleb postupovat, doprovodné didaktické materiály, plakáty k propagaci voleb na škole a volební lístky.

Jak volby proběhnou

Organizaci voleb na škole zajišťuje tříčlenná volební komise složená ze studentů pracujících pod supervizí pedagoga. Volit můžou studenti starší 15 let. Na volebních lístcích, které obdrží, je seznam politických stran, hnutí a koalic kandidujících do Parlamentu v řádných volbách, které proběhnou 20. a 21. října.

Zpracování a zveřejnění výsledků

Výsledky Studentských voleb budou zveřejněny ve středu 4. října ve večerních hodinách. Vyhodnocovat je bude nezávislá výzkumná agentura Millward Brown.

Její analytik Ondřej Vilikus upřesňuje, jakým způsobem se data ze škol dostanou do zpracovatelského centra: „Po skončení voleb vyplní garant projektu - dohlížející pedagog - jednoduchý elektronický formulář, který bude obsahovat seznam kandidujících stran; pro přístup k elektronickému formuláři obdrží unikátní přístupový kód. Výsledky zpracujeme a předáme společnosti Člověk v tísni k uveřejnění.“

Podrobné informace o projektu a výsledky z minulých ročníků najdete na jsns.cz/volby.

autor: Táňa Abrhámová
Spustit audio