12 statečných. Ravelin č. 16 josefovské pevnosti opravuje parta nadšenců z Klubu vojenské historie

18. prosinec 2021 08:50

Polní dělostřelci z Klubu vojenské historie Josefov už mnoho let opravují část hradeb známé pevnosti u Jaroměře na Náchodsku. Pánové pracují zpravidla ve svém volném čase a bez nároku na honorář. Jejich cílem je postupně opravit a zachovat pro příští generace předbastion číslo 8 a ravelin číslo 16. Právě ten je unikátní svou vnořenou stavbou prachárny. 

„Pojďte do tepla,“ to byla věta pronesená spíš v legraci. Jiří Jarkovský zavírá obrovská vrata na řetěz. „My jsme se sem nastěhovali, protože v zimě se venku nedá dělat.
„Tak pracujeme tady uvnitř, kde nemrzne, doplňuje kameník Jan Schejbal.

Čtěte také

Stojíme v prostoru, kde jsem ještě nikdy nebyla. Je to předbastion číslo 8 a nacházíme se ve střeleckých kasematech, tady stály kanóny.

A teď se to tady opravuje. „Právě jsem to dodělal. Byly zde vypadané nějaké cihly. A tohle nás ještě čeká.

Když se tak ale rozhlédnu kolem sebe, tak vypadané cihly jsou úplně všude. „Budeme to dávat do pořádku postupně. V létě děláme venku. Však se pojďte podívat dál, je to obrovské.

Ravelin č. 16 josefovské pevnosti opravuje parta nadšenců z Klubu vojenské historie

„Je důležité říct, že nejvíc práce tady zabrala podlaha. Protože byla betonová, která se musela vykopat a udělat cihelná. Ta už je hotová. Dělali jsme ji minulý rok.

Kolik lidí je tady na opravy?

„Tak scházíme se postupně. Nikdo nemá pokaždé čas. Děláme to po sobotách a po nedělích, sejde se nás vždy tak pět či šest. Dohromady je nás celkem dvanáct.

Čtěte také

Jdeme se podívat do další místnosti. A tou je útulná dílnička, kde je dokonce i teplo. „Tohle je část, která je už hotová. A takto vypadá celá podlaha.

Řekla bych, že práce je tu doslova na každém kroku, kam se podívám. „Tady jsme opravili velká vrata, která přijdou do podzemí předbastionu. Tohle je prachárna. A práce je tady ještě víc než uvnitř.

Proč to tahle parta vlastně dělá? Z lásky k historii? „Nás to moc baví. My jsme Josefováci a bylo nám líto, když jsme viděli, jak to chátrá, dodává s úsměvem Jiří Jarkovský.

V letošním roce se Klubu vojenské historie Josefov podařilo dokončit šestiletou opravu části ravelinu číslo 16.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související