100 operací šedého zákalu za 5 dní. Hradečtí oční lékaři pomáhali v Jordánsku

10. prosinec 2015

Tým z Oční kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové odoperoval v Jordánsku během jednoho týdne 100 pacientů s velmi pokročilými stádii šedého zákalu a dal jim tak šanci na přežití v těžkých podmínkách země. Pomoc byla realizovaná v rámci mezinárodního projetu Ministerstva vnitra ČR MEDEVAC. Dokonce i sám premiér ČR všem účastníkům vyjádřil svůj dík.

Tým dvou lékařů a jedné sestry - prof. MUDr. Naďa Jirásková, Ph.D, FEBO - přednostka Oční kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové, MUDr. Libor Hejsek, Ph.D, FEBO a Leona Kvasničková Lic. z Oční kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové se v rámci projektu MEDEVAC vydali do uprchlickou krizí zasaženého Jordánska.

Ve velmi komplikovaných podmínkách operovali pacienty s pokročilými stádii šedého zákalu.

Čtěte také

Přes významné kulturními a jazykové rozdíly se jim podařilo bez komplikací úspěšně odoperovat 100 pacientů za pouhých 5 dní.

Operace oka - těsně před koncem zákroku

„Jednalo se především o pacienty ve velmi těžkých životních situací, kteří si tak potřebnou operaci nemohli dovolit. Často se jednalo o plně nevidomé pacienty s oboustranným velmi pokročilým šedým zákalem nebo dokonce i o léčbu jejich jediného oka. Pro tyto pacienty bylo zlepšení zraku zásadní pro další přežití,“ říká prof. MUDr. Naďa Jirásková, Ph. D, FEBO, přednostka Oční kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Přesně pro tyto případy mají projekty jako MEDEVAC velký význam a díky velmi dobře odvedené práci se tým Oční kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové do Jordánska znovu vrátí v dubnu příštího roku.

Poděkování lékařům zúčastněných na projektu se dostalo z Ministerstva zdravotnictví i od premiéra ČR Bohuslava Sobotky, který projekt podporuje a osobně kliniku v Jordánsku navštívil.

autoři: ova , Petra Sychrová
Spustit audio