100 let s rozhlasem. Hradečtí rozhlasáci chystají pro všechny příznivce rádia oslavy na Stříbrňáku

30. březen 2023

Český rozhlas slaví v tomto roce kulaté, 100. výročí. A rozhlasáci v Hradci Králové pro tuto příležitost přichystali spoustu dárků pro své posluchače. Ty si s námi během celého roku budete postupně rozbalovat. Vítám ve studiu vedoucí programu Ladou Klokočníkovou a také ředitele Českého rozhlasu Hradec Králové Jiřího Kánského.

Musím říct, že na tu stovku vypadáme všichni docela dobře. Ale my jsme mladší.
Jiří Kánský: Trošičku. Hradecké studio má téměř 80 let, to budeme slavit za dva roky.

Poznamenejte si v kalendáři datum 3. června. Celou sobotu budeme v areálu kempu Stříbrný rybník. A těšíme se na vás!
Jiří Kánský, ředitel Českého rozhlasu Hradec Králové

Co slogan "100 let je jen začátek", pane řediteli?
Jiří Kánský: Tento slogan už možná posluchači zaznamenali v našem vysílání i na propagačních materiálech rozhlasu. Je to tak, protože v lidské historii je 100 let skutečně jen zlomek, v lidském životě už to je dlouhý úsek. Ale my jsme pyšní na zahájení pravidelného rozhlasového vysílání 18. května 1923. To je to přesné datum, byli jsme druzí v Evropě, tehdejší Československo byla druhá země v Evropě po Velké Británii, po BBC, kde začalo pravidelné rozhlasové vysílání. A myslíme si, že stojí za to kulatiny oslavit a poděkovat tím i posluchačům, kteří rozhlasu zachovávají po těch celých 100 let přízeň.

Čtěte také

Jak si stojí dnes Český rozhlas Hradec Králové v poslechovosti?
Jiří Kánský: Velmi dobře, musím zaťukat. V podílu na trhu jsme mezi regionálními stanicemi Českého rozhlasu na třetím místě. Pro představu, v tuhle chvíli nás poslouchá zhruba desetina obyvatelstva Královéhradeckého kraje. Já jsem na to moc hrdý a chci všem posluchačům poděkovat. Průzkumy poslechovosti zjišťují třeba i věkové složení posluchačů. A my se netajíme tím, že nejsme rádio pro teenagery. Do věku 50 let nás předbíhají komerční stanice. Ale od 50 let věku posluchačů výše zase dominujeme my. Tam máme poměrně velmi silné postavení v posluchačských kategoriích dospěláků 50+. A s mírnou převahou jsou také ženy mezi našimi posluchači.

Čtěte také

Vzpomenete si na nejstarší pořad ve vysílání Českého rozhlasu Hradec Králové?
Lada Klokočníková: Je pravda, že se Zdenou Kabourkovou, Karlem Sladkým a Pepou Zikmundem patříme už mezi pamětníky. Ale nepamatuji se už přesně, kdy vznikly Písničky od srdce, to je náš pořad písniček na přání, který se stále vysílá. Písničky od srdce provázela například Zdena Kabourková jako hlasatelka. Obě jsme nastoupily do rozhlasu ve stejném roce, já na redakční práci a Zdena jako hlasatelka. Potom bylo Vaření s Habadějem, to je také jeden z našich nejstarších pořadů. Oblíbená Křížovka, kterou uvádí stále Karel Sladký. Potom pořad Retro. Desky, pásky, vzpomínky, to je jeden z těch novějších, který připravuje náš hudební dramaturg Tomáš Katschner, ten má velký úspěch. A plánujeme další pořady.

Nemám o rozhlas strach. Televize ani internet rádio nezničily. Naopak, prostřednictvím internetu nás můžete poslouchat kdekoliv na světě.
Jiří Kánský, ředitel Českého rozhlasu Hradec Králové

Dokážete si představit rozhlas za dalších 100 let?
Lada Klokočníková: Já moc ne. Pořád si myslím, že bude stejný, že to půjde, že nenastoupí umělá inteligence, o které se nyní velmi mluví.
Jiří Kánský: Představit si ho neumím, ale vůbec nemám o rozhlas strach. Protože když začala vysílat televize, tak tehdejší mediální odborníci předpovídali konec rádia. Že televize rozhlas zničí. A potom s nástupem internetu se říkalo opět, že rádio nikdo nebude poslouchat. Ale ani televize, ani internet nás nezničily. Internet nás naopak posiluje, protože prostřednictvím internetu nás mohou posluchači poslouchat kdekoliv na světě. Takže nemám o budoucnost rozhlasu sebemenší obavu.

Čtěte také

Co jsme připravili pro posluchače za dárky k výročí 100 let rozhlasu? Co si budou rozbalovat?
Jiří Kánský: V rámci celé republiky chystá Český rozhlas velkou výstavu ve spolupráci s Národním technickým muzeem v Praze. Název výstavy je stejný jako náš slogan 100 let je jen začátek a slavnostní otevření bude 17. května 2023. A Český rozhlas Hradec Králové hned další den, ve čtvrtek 18. května, zpřístupní podobnou výstavu v trošku menším měřítku v Muzeu východních Čech v Hradci Králové. Tam návštěvníci uvidí dobové fotografie, uslyší zvukové ukázky. V pátek 19. května odvysíláme tříhodinový páteční Habaděj z této výstavy, pozveme velkou řadu hostů, kteří se budou vyznávat ze své lásky k rozhlasu. A v sobotu 20. května potom zveme všechny na den otevřených dveří. Ten bude najednou ve všech budovách Českého rozhlasu po celé republice.

Čtěte také

Lada Klokočníková: Já navážu ještě dalšími akcemi. Už 19. dubna zazní ve Filharmonii Hradec Králové krásný koncert ke 100. výročí rozhlasu s názvem Děkuji, bylo to krásné. Nenechte si ujít Václava Marka a jeho Blue Star, diriguje Kryštof Marek. A 1. května bude velké vystoupení našeho rozhlasového Big bandu Gustava Broma na festivalu Středoevropský jazzový most v Hradci Králové.
Jiří Kánský: A potom bychom se rádi potkali se všemi posluchači a příznivci rozhlasu začátkem června. Poznamenejte si v kalendáři datum 3. června. Celou sobotu budeme v areálu kempu Stříbrný rybník. A ve spolupráci s Městskými lesy Hradec Králové chystáme bohatý program. Těšíme se na vás!

Lada Klokočníková: Ještě bych nechtěla opomenout ty, se kterými spolupracujeme. Safari Park Dvůr Králové, tam bude také rozhlasová výstava. Univerzita Hradec Králové, se kterou spolupracujeme, další výstava, kterou pro nás připravili, za což děkujeme. A na velké akci na Stříbrném rybníku už několik měsíců pracujeme. Domlouváme hosty, chtěli bychom, aby si to tam s námi posluchači užili celý den. Program bude pro celé rodiny, budeme tam mít i malé děti, bude zpívat Leontýnka, zatančí skupina T-BASS, malé děti se tam naučí tancovat. A přijedou Halina Pawlowská, Petr Voldán, Patrik Rozehnal, bude tam s námi kouzelník Nikolas Kara. A báječný písničkář Michal Horák celý program v 10 hodin zahájí.

Věříme, že si celý letošní rok s rozhlasem užijete, když slavíme krásnou kulatou stovku. Na všechny akce vás pozvali Lada Klokočníková, vedoucí programu Českého rozhlasu Hradec Králové, a Jiří Kánský, ředitel Českého rozhlasu Hradec Králové.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související