10. ročník oblíbené Hradozámecké noci má centrum na severu Čech. Památky otevře i náš kraj

29. srpen 2019 10:25

Pomyslným vyvrcholením hlavní sezony na hradech a zámcích ve správě Národního památkového ústavu je oblíbená Hradozámecká noc, která letos připadne na sobotu 31. srpna. Do této akce se zapojují i nestátní a soukromé subjekty, celkově si letos návštěvníci mohou vybírat z nabídky 95 objektů a institucí. 

Čtěte také

Centrem Hradozámecké noci bude hrad Grabštejn jako jeden z pilířů projektu Gallasové a Clam-Gallasové - Noblesa severních Čech.

Hradozámecká noc si klade za cíl ukázat, představit památky v netradičním čase a také v netradiční podobě. Na hradech a zámcích je připraven pestrý program, od lampionových průvodů až po kostýmované prohlídky, šermíře, koncerty vážné i populární hudby a další.

Do Hradozámecké noci se zapojuje na Královéhradecku zámek Hrádek u Nechanic, zámek Ratibořice a hospitál Kuks, na Pardubicku potom hrady Kunětická hora a Litice, celodenní slavnostní program chystá správa zámku Litomyšl, který si letos připomíná 20 let od zápisu na seznam světového dědictví UNESCO.

Barokní areál Kuks

Státní zámek Hrádek u Nechanic 

Hrádkozámecká noc. Večerní prohlídky - přijďte načerpat jedinečnou noční atmosféru romantického zámku uprostřed hlubokých lesů. Prohlídky se budou konat od 18:00 do 20:00 hodin. (www.zamek-hradekunechanic.cz)

Kuks - Hradozámecká noc

Ctnost nebo Neřest? To se dozvíte během speciálních nočních prohlídek na hospitálu Kuks!

Čtěte také

Tento rok slavíme 335 let od narození sochaře Matyáše Bernarda Brauna a 35 let od otevření Lapidária, letošní program Hradozámecké noci bude tedy hlavně o jeho sochách.

Čeká vás prohlídka potemnělých prostor hospitálu jen za svitu svící a budete mít výjimečnou příležitost vidět expozici přizpůsobenou na míru přímo Braunovi. Podrobně se seznámíte s našimi ctnostnými a neřestnými dámami, a to pomocí výkladu, interaktivních her a videoprezentace.

Dozvíte se také, jak se měnil prostor Lapidária a jak vznikaly kopie těchto unikátních soch. Noční prohlídky probíhají ve dvacetiminutových intervalech od 19:30 do 22:10, rezervace nutná. (www.hospital-kuks.cz)

Státní zámek Ratibořice - Hradozámecká noc

Přijďte „zažít“ romantický večerní zámek na konci prázdnin!

Čtěte také

Během volné procházky zámeckými interiéry si můžete pohovořit s některým z knížecích úředníků, s „vševědoucím“ komorníkem, nebo s všetečnou dvorní dámou a dozvědět se něco zajímavého z běžného života i ze zákulisí světa vysoké aristokracie.

V zámeckém sklepení Vás i vaše děti pobaví naše jedinečná a dosud nikdy nevystavená „Porcelánová ZOO“ - rozsáhlá kolekce porcelánových plastik zvířat z produkce známých evropských porcelánek. Akce se koná od 19 do 22 hodin. (www.zamek-ratiborice.cz)

Výčet a nabídku subjektů zapojených do projektu Hradozámecké noc naleznete ZDE

autor: baj | zdroje: Národní památkový ústav , územní památková správa na Sychrově
Spustit audio

Související