1. duben je svátkem ptactva. Připomíná první mezinárodní úmluvu o ochraně životního prostředí

1. duben 2022 07:43

Svět už od roku 1906 slaví 1. duben jako Den ptactva. Jde o připomínku vůbec první mezinárodní úmluvy o ochraně životního prostředí. S každým novým jarem má tento den upozornit na opeřenou ohroženou část fauny, ale i naléhavou potřebu ochrany jejích životních podmínek.

Čtěte také

Každý rok má Česká společnost ornitologická k tomuto dni nějaké motto. Má ho i letos? „Letošní motto zní: společně pro ptáky a pro lidi. Tedy přejeme si, aby naše příroda zůstala prospěšná jak lidem, tak i těm ptákům," říká Karolína Mikslová ze Správy Krkonošského národního parku.

Co třeba ptactvo zemědělských oblastí? Jsme sice teď v Krkonoších, ale do Podkrkonoší je nedaleko. „Krajina je tady mnohem pestřejší, ale v těch nižších polohách se setkáváme s monokulturami, takže ptáci zemědělské krajiny se opravdu považují za nejohroženější skupinu. Doplácí na pesticidy."

Čtěte také

Remízky, souvratě a meze, všechno rozoráno. Kam se mají ptáci uchýlit, kromě toho, že jim ubývá potravy. Pět peněz, tedy křepelky, to už skoro neslyšíme. „Ale křepelkám se daří mnohem lépe než například koroptvím.."

Ovšem v Krkonoších bychom našli celý seznam ohrožených druhů ptáků. Třeba modráček tundrový. Takže jsme v tundře. „Někde u pěkného rašeliniště se se slavíčkem modráčkem setkáme. Bohužel jich stále ubývá kvůli vlivům lidských aktivit. Také se otepluje a modráčci, kteří žijí ve vyšších nadmořských výškách, tak už se nemají kam posouvat."

Čtěte také

„Trápí je sucho a nedostatek potravy. Doufejme, že se to nestane, ale je možné, že se v budoucnosti už s tímto krásným ptáčkem nesetkáme."

Pravda je, že letošní motto: příroda pro ptactvo i pro člověka, přináší velký vykřičník, co vše máme a můžeme pro tyto naše opeřené společníky udělat.

Co si tedy budeme přát k letošnímu ptačímu svátku? „Všichni rádi chodíme do přírody, ale je třeba dělat tyto naše výlety s respektem. Buďme ohleduplní, zajímejme se o svět kolem nás, pozorujme ho a jedině tak, doufejme, dojdeme k té rovnováze," dodává Karolína Mikslová.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související