ZOO Dvůr Králové nechce usnout na vavřínech. Jaké má plány do budoucna?

6. leden 2018 09:45

Nový hroch, okapi, další mláďata drilů a psů hyenových - to jsou jen některá zvířata, která vloni přinesla radost nejen návštěvníkům ZOO Dvůr Králové nad Labem, ale také jejich chovatelům. Ještě k nim patřili dva žirafí samečkové, kteří se poprvé procházeli po volných výbězích safari.

A protože spát na vavřínech se nemá, povídala si redaktorka Dana Voňková s ředitelem ZOO Přemyslem Rabasem nejen o loňských úspěších, ale také o plánech pro nastávající rok.

ZOO Dvůr Králové nad Labem patří u nás k nejkrásnějším zoologickým zahradám. Zaměřuje se na africká zvířata - tuto specializaci prosadil v 60. letech 20. století tehdejší ředitel Josef Vágner, který zorganizoval několik výprav do Afriky a odchytil tam značné množství zvířat, zejména kopytníků (žiraf, zeber, antilop nebo nosorožců).

Díky tomu přesáhla ZOO hranice tehdejšího Československa.

Od roku 1989 jezdí po královédvorském safari upravené ristické autobusy s návštěvníky přímo mezi zvířaty, od roku 2011 mohou lidé projet tuto trasu i ve vlastních vozech.

V posledních letech mají k dispozici i stylové africké trucky. Součástí zoo je také galerie obrazů Zdeňka Buriana, slavného ilustrátora pravěku.

Žirafa v ZOO Dvůr Králové nad Labem
autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související