Žirečské sokolky připravily jarní štrůdlování. Kdo vyhrál? Všichni! Hlavně, že se lidé potkali

19. březen 2018 11:20

I když víkendové teploty patřily k těm zimním, v žirečské klubovně chovatelů bylo jaro. Stoly byly vyzdobené jarními motivy, nechyběly symboly velikonoc, jakými jsou velikonoční kraslice, slepičky, zajíci a pomlázky z proutí. Jarní výzdoba ale byla pouze vkusnou dekorací toho, o co na stolech opravdu šlo. 

Byly to především „nohavice" jednadvaceti štrůdlů, které na stolech čekaly na to, až je místní ochutnají a zvolí mezi štrůdly ten nej. Štrůdly měly čísla a jejich pekařky tak byly až do samotného vyhlášení  utajeny. 

Jarní štrůdlování byl nápad jedné z žirečských žen, Táni Wolfové. A protože žirečské ženy - sokolky jsou velmi akční, slovo dalo slovo a štrůdlování bylo na světě. Vyzdobily klubovnu, kterou jim zapůjčil místní svaz chovatelů Žireč, vše vyzdobily a především napekly štrůdly.

Připravily k nim také kávu, svařák a čaj, aby příchozí mohli při ochutnávce také tu sladkou dobrotu spláchnout. Štrůdly nebyly ale jen ty sladké, mezi nimi byly ale i slané a na stolech neustále žirečské ženy doplňovaly další pochutiny, slané tyčky a chleby se škvarkovou pomazánkou.

Na jarní štrůdlování přišli nejen místní, ale i přespolní a všichni s radostí ochutnávali nejrůznější podoby štrůdlů. Ať už ty klasické, s jablíčky a nebo ty s mákem, povidly, perníkem, nebo i ty plněné tvarohem.

Žirečské sokolky připravily jarní štrůdlování

Každý měl možnost napsat na lísteček číslo nejchutnějšího štrůdlu a po dvou hodinách porota spočítala hlasy a došlo na vyhodnocení nejlepších štrůdlů.

První cenu získala Stanislava Zichová, která se do soutěže přihlásila se štrůdlem, který byl plněný tvarohem a meruňkami. Tři vítězné kuchařky získaly drobné dárky a především uznání všech těch, co přišli ochutnávat.

Cenu Českého rozhlasu Hradec Králové získal štrůdl paní Růženy Duškové, který chutnal nejvíc moderátorce Blance Malé.

Recept na štrůdl paní Růženy Duškové
½ kila polohrubé mouky, 20 dkg mletých škvarků, 25 dkg cukru, 1 prášek do pečiva, 1 vajíčko, citronová kůra, mletý hřebíček /4-6ks/, vanilkový cukr, mléko dle potřeby. Plníme ho jablky.

Žirečské sokolky připravily jarní štrůdlování


Zájem byl veliký, klubovna plná a nálada výborná. Jak říká Věra Herbstová : „Jde hlavně o to, potkat se a zastavit, společně se sousedy poklábosit, zkrátka být spolu, jak to dřív na vesnicích bývávalo."

V Žirči to zkrátka žije a když jsme se Táni Wolfové zeptali, jestli budou žirečské sokolky v tradici štrůdlování pokračovat, odpověděla nám: „Ano. Však my to děláme hlavně pro lidi."

autoři: Milan Baják , Blanka Malá
Spustit audio

Související