Zelenou má propojení skiareálů Medvědín a Svatý Petr ve Špindlerově Mlýně. Kraj vydal souhlas

5. prosinec 2019 10:24

Stavební práce na vybudování propojení skiareálů Medvědín a Svatý Petr ve Špindlerově Mlýně by mohly začít příští rok. Provozovatel areálů získal kladný posudek vlivu na životní prostředí. Souhlasné stanovisko vydal Královéhradecký kraj. O propojení provozovatel usiluje dlouho, plány se musely kvůli ochráncům přírody několikrát měnit.

„Jsme rádi, že se nám se všemi dotčenými orgány a subjekty podařilo najít společnou cestu jak středisko a skiareál Špindlerův Mlýn rozšířit a zmodernizovat. A jak společně zajistit a pokračovat v ochraně národního parku," komentuje kladný posudek ředitel špindlerovského skiareálu René Hroneš.

Čtěte také

„Toto stanovisko je momentálně podkladem pro vydání rozhodnutí v navazujících řízeních, které předkládá investor. A to v žádosti jako jeden z podkladů například pro územní či stavební řízení," vysvětluje mluvčí Královéhradeckého kraje Sylvie Velčovská.

„V souvislosti s celým projektem dojde i ke stabilizaci lesních porostů v blízkosti těchto sjezdových tratí. A při dodržení všech podmínek, na které pochopitelně budou dohlížet dozorové orgány, včetně nás, by mělo být zaručeno, že nebude celá lokalita poškozena," říká mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Na sjezdovce (ilustr. obr.)

A dodává, že plány propojení areálů se kvůli ochráncům přírody několikrát měnily a upravovaly.

„Věci, které se v tom souhlasném stanovisku objevily jako připomínky musíme zapracovat do projektové dokumentace, abychom mohli postupně přistoupit k řešení a získání stavebního povolení a územního řízení."

Pro společnost provozující lyžařský skiareál půjde o rekordní investici

„Investice spolknou zhruba jednu miliardu korun. Bude sestávat z vybudování víceúrovňového parkovacího terminálu, na jehož střeše budou dolní stanice dvou lanovek. A budou na ni vést také dojezdy sjezdovek z obou stran."

Čtěte také

Mezi Medvědínem a Svatým Petrem nyní lyžaři jezdí auty nebo skibusy. Díky propojení areálů by se podle radnice měl také snížit počet automobilů v centru Špindlerova Mlýna.

„Myslím si, že by to mělo výrazně a významně ovlivnit i vývoj dopravy ve městě. Předpokládáme zklidnění dopravy," říká nezávislý starosta Špindlerova Mlýna Vladimír Staruch.

Stavební práce by mohly začít v příštím roce a trvat mají 24 měsíců.

Spustit audio

Související