Zajímavý „jev" a „objev" zaznamenali jeskyňáři v Poniklé

26. únor 2015

Krkonošská Poniklá je prastarou hornickou obcí, havířský rumpál má i ve znaku. Dolovala se tam železná ruda, později grafit i křemičité písky, a tak ponikelské podzemí, to je dnes rozsáhlá spleť důlních chodeb, pískoven i krasových prostor, do kterých se tu a tam ztrácejí i oba zdejší potoky - Ponikelský a Dolský.

Jeden takový vodopád do pozemí se vytvořil před pár týdny a parta jeskyňářů tam začala pracovat okamžitě, zima-nezima.

S Romanem Kurfiřtem a s Milošem Hájkem se přímo nad ponorem sešla redaktorka Eliška Pilařová.

Název obce Poniklá snad znamená, že voda se zde ztrácí do podzemí, prostě mizí, zaniká. A tady je to přímo před našima očima. Laicky řečeno, potok teče po louce a najednou mizí v zemi.

Příroda Nízkého Jeseníku - jedna z bočních chodeb šifrové jeskyně

"Tady se tomu říká Starohorsko. Ponor je přesně v tom pásu co měl být bývalý důl Martin včetně popisovaných prostor. Tenkrát tomu říkali světnice. A je potřeba to nyní nějak zabězpěčit a plastovými trubkami tu vodu převést zpátky do koryta", říká zkušený jeskyňář Roman Kurfiřt.

Proč je to potřeba?

"Chceme se tam jít podívat. Ponor je prostě jedno z příhodných míst, kudy je možné se do podzemí podívat. Tady v Poniklé jsou sice na druhé straně kopce jeskyně odkud se dá nějaký další průzkum dělat, ale voda ukazuje jeskyňářům přímo cestu. Když by se to podařilo, tak se tu dají hledat nějaké nové volné dutiny, které by tu údajně měly být", vysvětluje Miloš Hájek.

Čtěte také

"Pokusíme se do vody toho ponuru dát nějakou barevnou látku, která by se pak dala indikovat na vývěrech nebo v řečisti a podle toho zjistit kde, třeba i skrytě, ta voda vyvěrá. Teď ke zapotřebí zajistit to místo, kudy se voda ztrácela do podzemí", dodává Miloš Hájek.

Ani zima zkrátka ponikelské jeskynáře nezastaví.


Zvětšit mapu
Spustit audio