Zahraniční dobrovolníci pomáhali v Domově svatého Josefa v Žirči lidem s roztroušenou sklerózou

30. červenec 2019 09:35

Dobrovolníci ze všech koutů světa strávili dva týdny v Domově svatého Josefa v Žirči. Pomáhali tam lidem trpícím roztroušenou sklerózou. Mezi jejich hlavní povinnosti patřila pomoc při jídle, běžných denních úkonech, ale třeba také doprovázení klientů na výlety. V den, kdy jejich pobyt končil, se za nimi na chvíli zastavila reportérka Jana Házová.

U roztroušené sklerózy je nejdůležitější, aby byla včas rozpoznána a léčba začala co nejdřív

MUDr. Ivana Uiberlayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

MUDr. Ivana Uiberlayová, primářka ve Státních léčebných lázní Janské Lázně v naší radioporadně na téma: léčba nemocí pohybového aparátu a roztroušená skleróza.

Právě probíhá kontakt mezi paní Libuší, která žije v Domově svatého Josefa v Žirči a Irene, dobrovolnicí ze Španělska. Jak se domlouvají?

„Domlouváme se rukama a nohama. Oni něco pochopí a jsou moc šikovní. Opravdu nám strašně pomáhají. Byli tady 14 dní a celou tu dobu nám tak oživili, že se nám bude po nich stýskat. Jeli jsme na Kuks nebo do zoologické zahrady, všude nás doprovázeli. Když jsme chtěli něco koupit, oni to přinesli," říká paní Libuše.

A ještě podrobněji vysvětluje vzájemnou komunikaci se zahraničními dobrovolníky : „Já jsem bohužel komunistické dítě, anglicky neumím, pouze rusky. Když potřebuji pití, tak zkrátka vyndám lahev a ukáži ji, že chci napít. A oni mi pomohou. Vždy se nějak domluvíme."

Domov svatého Josefa v Žirči u Dvora Králové má spoustu rehabilitačních přístrojů a přes 40 nových lůžek pro lidi s roztroušenou sklerózou

Našemu povídání přihlíží koordinátorka celého dobrovolnického projektu Daniela Pauknerová:
„Je to podruhé, co jsme tady. Protože první akce byla úspěšná, velmi se líbila dobrovolníkům i klientům Domova svatého Josefa, tak jsme slíbili, že přijedeme ještě jednou. Tak jsme tady."

Domov svatého Josefa v Žirči je jediným místem v ČR, kde nacházejí opravdové útočiště lidé nemocní nevyléčitelnou roztroušenou sklerózou. V domácí atmosféře s odbornou zdravotní péčí zde mají možnost žít plnohodnotný, aktivní a důstojný život. Domov svatého Josefa je nestátní zdravotnické zařízení, které zajišťuje lidem nemocným roztroušenou sklerózou podmínky pro důstojný život, a to jak samotnou komplexní péčí, tak poskytováním poradenských služeb ohledně domácí péče, stejně jako půjčovnou pomůcek pro snadnější život se zdravotním postižením. Domov je umístěn v prostorách barokního kláštera se zámeckým parkem v Žirči u Dvora Králové nad Labem. Činnost. Jeho zřizovatelem je Hospic Anežky České v Červeném Kostelci.

Z jakých zemí dobrovolníci do Žirče dorazili?

„Máme tady 13 dobrovolníků z různých zemí. Ze Španělska, Egypta, Finska, Norska a Brazílie," vysvětluje Daniela Pauknerová.

Český vynález, tzv. ústní myš, dokáže lidem s roztroušenou sklerózou výrazně zkvalitnit život

Český vynález, tzv. ústní myš, dokáže lidem s roztroušenou sklerózou výrazně zkvalitnit život

Lidé s roztroušenou sklerózou v pokročilém stádiu často mohou hýbat jen hlavou. Jsou tak úplně odkázaní na pomoc ostatních a to i ve věcech, které jsou pro zdravého člověka naprosto samozřejmé. V Domově svatého Josefa v Žirči u Dvora Králové nad Labem začali nedávno někteří klienti testovat novou generaci takzvané ústní myši - zařízení, díky kterému jsou nemocní mnohem víc soběstační.

Ptáme se Irene ze Španělska, jestli je tohle první zahraniční dobrovolnický projekt, kterého se účastní?
„Tohle je má již třetí dobrovolnická aktivita. Byl jsem předtím dvakrát v Kanadě a teď jsem přijela do České republiky. Moc se mi tady líbí, jsou tu velmi příjemní lidé. Velice dobře se mi komunikuje s partnery, tedy klienty, kteří trpí roztroušenou sklerózou. Za těch 14 dní už jsem se naučila i nějaká česká slovíčka: Ahoj, Dobrý den, Děkuji, Pardon a Miluji tě!"

Dobrovolnický program pro cizince v Domově svatého Josefa v Žirči tedy nyní skončil. Další podobný projekt se tu opět uskuteční přibližně za dva roky.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související