Žáci a studenti si ve školách nebo online převezmou poprvé za nouzového stavu pololetní vysvědčení

28. leden 2021

Žáci a studenti většiny základních nebo středních škol dnes dostanou pololetní vysvědčení. Bude to vůbec poprvé za nouzového stavu a za situace, kdy jsou koronavirové statistiky mnohem nepříznivější, než na konci minulého školního roku. Jak to dnes bude se samotným předáváním vysvědčení vypadat? To zjišťoval reportér Tomáš Lörincz na základní škole v Peci pod Sněžkou.

Jak to teď ve třídách vypadá? Těší se prvňáčci na své premiérové vysvědčení v životě?

Čtěte také

Děti se těší hodně a všechny, se kterými jsem před začátkem první vyučovací hodiny hovořil, věří, že dostanou jedničku. Ostatně to mohu potvrdit, i když děti to ještě nevědí. Žádná jiná známka se tady u prvňáčků na pololetním vysvědčení neobjeví.

Děti malinko mrzí, že nebudou moci vysvědčení oslavit tak, jak to viděli například u starších sourozenců. Ti šli například za odměnu do pizzerie a to v této situaci nejde.

Prvňáčky teď čeká hodina čeština, potom vycházka do přírody a samotné vysvědčení dostanou kolem půl jedenácté dopoledne.

Dostanou vysvědčení žáci a studenti přímo do ruky?

Je to stejné jako se školní docházkou - ti, kteří do školy chodí, tedy například žáci prvních a druhých tříd základních škol - si vysvědčení v papírové formě převezmou.

Čtěte také

Ti, pro které platí distanční způsob výuky, dostanou vysvědčení sice také, ale v elektronické podobě prostřednictvím aplikací, ve kterých se ve školách i učí.

No a může se samozřejmě stát, že některé z dětí bude třeba v karanténě nebo nemocné, pak se rodiče mohou domluvit se školou, že vysvědčení předá až po návratu uzdraveného žáka, případně že ho i těm nejmenším pošle elektronicky.

Ministerstvo školství vydalo doporučení, že by školy měly především u těch nejmenších používat takzvané formativní hodnocení, tedy hodnocení slovní místo tradičních známek. Jak se na to tváří samotné školy?

Čtěte také

Obecně s tím školy nemají problém, některé to už dělají několik let. Třeba malá škola v Úlibicích na Jičínsku sice na jednom listu vysvědčení vypíše tradiční známky, ale přidá i list B, kde už je hodnocení slovní.

To není podle ředitelky Jany Vávrové tak demotivující, jako když dítě na prvním stupni základní školy najde na vysvědčení třeba trojku nebo čtyřku. Trochu méně se do formativního hodnocení chce některým větším školám s několika stovkami žáků - přeci jen je vypsání jedné číslice na vysvědčení jednodušší než slovní popis.

Mimochodem tady v Peci pod Sněžkou budou na vysvědčení číslice. Ale neoficiálně k tomu škola dodává i slovní hodnocení.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.