Žabí dálnici aneb bezpečný přechod přes silnici pro obojživelníky testují u Vysokého Veselí

20. duben 2018 09:40

Ochránci přírody každoročně na jaře na mnoha místech Králvéhradeckého kraje přenášejí přes silnice tisíce obojživelníků, aby neskončili pod koly aut. U Vysokého Veselí na Jičínsku teď ale zkouší úplně nový systém. 

„To je samička čolka obecného. Můžete ho přenést. Ušetříte mu cestu," usmívá se ochranář přírody Roman Rozínek.

A tak redatorka Lucie Peterková přenáší přes cestu jednoho drobného čolka obecného, který tedy už nevyužije novou cestu, kterou připravil Královéhradecký kraj ve spolupráci právě s Romanem Rozínkem.

„Já se od roku 1989 profesionálně zabývám ochranou obojživelníků. My jsme vždy v minulosti stavěli ty dočasné bariéry. A protože to se musí pořád dokola opakovat, protože pokud přestanete, tak to, co jste namnožili a ochránili, tak pak necháte v podstatě přejet, tak jsem přemýšlel co s tím. A vymyslel jsem systém trvalých bariér. Tady ty bariéry, to má obrovský význam, protože to zachrání tisíce obojživelníků, kteří by jinak hynuli pod koly aut," vysvětluje Roman Rozínek.

A doplňuje: „Ta silnice vlastně dělí místo zimování, hybernace, s místem rozmnožování."

„O těch věcech se stále mluví, ale pořádně jsme si nedokázali představit souznění techniky a toho živého tvora tak, aby to vyhovovalo. Takže tady se to odzkouší a uvidíme, do jaké míry se dá pokračovat na dalších lokalitách," říká Karel Klíma, radní Královéhradeckého kraje s gescí pro životní prostředí, přímo na místě nedaleko rybníka Smrkovák.

U Vysokého Veselí testují bezpečný přechod pro obojživelníky

Tady dlouhá léta žáby migrovaly z jedné strany silnice na druhou. Co se to tady vlastně pro ně podažilo vytvořit?

„Pevné technické řešení pro přechod. Ta bariéra je vytvořena z nerezového plechu a v podstatě navádí ta zvířata k tomu, aby se soustředila na přechody do trub pod silnicí," doplňuje Karel Klíma.

První obhlídka je i pro Miloše Čejku z odboru životního prostředí Královéhradeckého kraje dobrá, nebo nikoliv?

„Já si myslím, že se podařilo vybudovat funkční zábranu proti pronikání obojživelníků na komunikaci. A myslím si, že bude plně sloužit svému účelu."

U Vysokého Veselí testují bezpečný přechod pro obojživelníky

Prvním dobrým znamením je to, že se žádné žáby na silnici nenecházejí. Takže nejspíš našly cestu.

„Je to přesně tak. Migrační tah nepochybně s ohledem na teplotu v minulých dnech již začal. A pro úspěšnost toho opatření svědčí to, že na rozdíl od uplynulých let tady nezaznamenáváme žádné přejeté obojživelníky na komunikaci," dodává Miloš Čejka.

Pokud se zdejší pevné zábrany osvědčí, je vytipováno už dalších sedm lokalit, kdy by v budoucnu mohl být takový systém instalován.

autoři: Milan Baják , luc
Spustit audio

Související