Z 11 trutnovských mateřských škol je otevřena jediná. Pro děti zdravotníků a dalších pracovníků IZS

2. březen 2021 09:18

Sedm dětí v první den otevření navštívilo mateřskou školu v Komenského ulici v Trutnově. Ta je jediným pracovištěm, které teď funguje. Je určeno pro děti rodičů pracujících v krizových profesích a IZS. Postupně se ozývají další zájemci a dětí bude podle vedení školky chodit víc. Kapacita je 112 míst. 

Čtěte také

Podobná zařízení jsou otevřena i v ostatních okresních městech v královéhradeckém kraji, ale třeba i v Novém Bydžově nebo ve Vrchlabí.

Elenka se ve školce hned zabydlela, jako by sem chodila už několik týdnů.
„My si hrajeme v kuchyňce. A já jsem uvařila puding."

Do školky první den přišlo celkem sedm dětí.

„Máme tady děti přímo z trutnovských školek, z Novodvorské školky, z Tkalcovské a Žižkovy. Potom máme děti z Horního Maršova a ze Svobody nad Úpou," říká učitelka Šárka.

Z 11 trutnovských mateřských škol je otevřena jediná

Podle ní ani jedno z dětí neplakalo, po pár minutách si na nové prostředí zvykly.
„Úplně super. Děti přišly, koukly se, kde co je a hned si začaly hrát. Opravdu nebyl žádný problém, děti si rychle zvykají na změny."

Čtěte také

Podle ředitelky Vladimíry Priputenové stále volají noví rodiče, kteří chtějí své děti přihlásit. Většinou jde o zdravotníky, policisty nebo hasiče.
„Letos je novinka v tom, že tato možnost platí pro děti nikoliv od tří let, jako tomu bylo loni na jaře. Tentokrát je to už pro děti od dvou let. Takže jsme připraveni zajistit i chůvy."

Ve školce se budou děti starat pouze místní učitelky, ostatní zůstanou na svých pracovištích.
„Je to proto, abychom nekřížili pracovníky z důvodu možnosti nákazy. Jsme v tomto hodně opatrní, budeme jim střídat služby. A ostatní pedagogové dolaďují distanční vzdělávání nejen pro předškoláky, ale budou dávat nabídku na vzdělávání i pro děti mladší."

Školka bude zatím v tomto režimu v provozu tři týdny, pak bude záležet na tom, jak se změní nebo nezmění vládní opatření.

Spustit audio

Související