Výzva „Covidu to osladíme!" vzbudila v Podkrkonoší ohlas. Děti z Trutnovska podpořily zdravotníky

12. listopad 2020

Do akce na podporu zdravotníků z covidového oddělení trutnovské nemocnice se zapojilo třináct mateřských škol. Předškoláci vyrobili tři stovky dárků, vzkazů nebo obrázků. Pořadatelé z Místní akční skupiny (MAS) Království - Jestřebí hory je předali zdravotníkům v první linii.

Vedení Oblastní nemocnice v Trutnově akci přivítalo.

Čtěte také

„Tlak na naše zdravotníky je velký a takováto forma podpory je pro ně velmi příjemná a vítaná. Uvědomí si, že v tom boji nejsou úplně sami. Až se situace uklidní, rádi bychom do školek zapojených do projektu zajeli, poděkovali osobně a věříme, že bude také prostor si o všem popovídat," těší se na setkání s předškoláky ředitel trutnovské nemocnice Miroslav Procházka.

Třeba v Havlovicích se do tvoření pro lékaře, sestřičky a další zdravotnický personál zapojilo dvacet malých umělců.

„Reakce dětí jsou přirozené, často neočekávané. Sedli jsme si do kroužku, kolem sebe dali vyrobené dárečky pro zdravotníky a povídali si o aktuální situaci. Některé děti se s touto nemocí setkaly v rodině, samy v sobě to prožívají. Mě to úplně dostalo, čím jsem starší, tím víc tyto věci prožívám," přiznala Yvona Friebelová, ředitelka havlovické Mateřské školy Hastrmánek.

Velký kus práce odvedli také šikovní předškoláci v Žacléři.

Čtěte také

„U nás se do akce zapojilo asi třicet dětí, tvořily s nadšením a radostí. Přišly s tím, že chtějí něco vyrobit i pro policii nebo vojáky, protože taky pomáhají. S dětmi o aktuální situaci mluvíme, mají přehled, doma sledují zprávy nebo mají informace od rodičů," prozradila s úsměvem Jana Nagyová, ředitelka Mateřské školy v Žacléři.

Do akce na podporu obětavých bojovníků s pandemií se aktivně zapojily také školky v Trutnově, Úpici, Suchovršicích, Rtyni v Podkrkonoší, Batňovicích, Dolní Olešnici či Chvalči.

„Jsem nadšený z atmosféry, kterou vytvořily učitelky s dětmi z mateřských škol z Trutnovska při výrobě dárků pro naše zdravotníky v první linii. Na výrobcích je znát, že byly vytvářeny s láskou a velkým obdivem. Každý z těchto kousků je originál a věřím, že v prostorách trutnovské nemocnice potěší nejen zdravotníky, ale také pacienty," vyzdvihl přínos předškoláků ředitel pořádající MAS Jan Balcar.

autoři: Jana Házová , baj | zdroje: Místní akční skupina Království - Jestřebí hory , o.p.s.
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka