Vyšetřování potvrdilo, že zámek v Horním Maršově v srpnu někdo zapálil úmyslně

16. listopad 2018 11:03

Úmyslné zapálení jako příčina srpnového požáru maršovského zámku, při kterém vznikla škoda asi 5 milionů korun, byla od začátku jedna z nejpravděpodobnějších verzí vyšetřovatelů. Tento závěr potvrdilo nyní i policejní vyšetřování.

Podle Jana Čížkovského z královéhradecké krajské policie má požár možná souvislost s jiným případem z Pelhřimovska. Pokud budou pachatelé dopadeni a potvrdí se informace o organizované skupině, hrozí jim až 15 let vězení.

Zásah při požáru zámku v Horním Maršově v číslech:
105 zasahujících hasičů (13 profesionálních, 92 dobrovolných)
12 jednotek požární ochrany
12,5 hodiny trvající zásah
232,7 tisíc litrů vody
11 nasazených C proudů, 2 proudy vysokotlaké vody, 2 lafetová proudnice z plošiny a žebříku
4 zřízená čerpací stanoviště
35°C horko
4 lehká zranění hasičů

Hlášení o požáru přijalo krajské operační a informační středisko v neděli 19. srpna v 04:54 hod. s tím, že hořet začalo asi v 04:20 hod. Okamžitě byly na místo události vyslány první jednotky požární ochrany a další složky IZS. Hasební zásah byl zahájen v 05:01 hod. a až do oznámení likvidace trval přes dvanáct hodin.

Během toho byl postupně vyhlášen druhý a posléze i třetí stupeň požárního poplachu. Jako první byla na místě dobrovolná jednotka z Horního Maršova, jejíž zbrojnice je vzdálena jen několik desítek metrů. Postupně se na místě události v průběhu celého dne vystřídalo 12 jednotek požární ochrany a 105 profesionálních i dobrovolných hasičů.

Zásah při požáru zámku v Horním Maršově komplikovalo hasičům horko

Požárem byla zcela zničena střešní konstrukce zámku po celém jeho obvodu. Dále plameny poškodily půdní vestavbu a dvě věže zámku. Oheň se podepsal i na části stropů v druhém nadzemním podlaží všech křídel zámku. Přímá škoda způsobená požárem byla odhadnuta na 5 milionů korun, přičemž se podařilo uchránit hodnoty ve výši 6 milionů korun.

Na místo požáru se dostavili vyšetřovatelé HZS Královéhradeckého kraje územní odbor Trutnov i policejní kriminalisté, kteří ohledáním zjistili, že požár se šířil rychle ze zadní, severovýchodní strany půdy a postupně zasáhl východní, západní a jako poslední jižní část půdy bývalého zámku. Už od začátku se zdálo překvapivé, s jakou rychlostí a intenzitou požár postupoval.

„Požár vznikl na severovýchodní straně zámku, úmyslně byl založený v odlehlejší části, aby se na něj přišlo co nejpozději a vznikla značná škoda. Jeho intenzita byla veliká, rychle postupoval a šířil se po celém obvodu půdního prostoru bývalého zámku. Ve vnitřních prostorách pod ohniskem požáru byl cítit zápach hořlavých kapalin," popsal vyšetřovatel hasičů npor. Libor Halouzka. 

Zásah při požáru zámku v Horním Maršově komplikovalo hasičům horko

Postupně byly na několika místech odebrány vzorky, které byly podrobeny expertíze v chemické laboratoři Institutu ochrany obyvatelstva v Lázních Bohdaneč. Výsledky expertízy potvrdily přítomnost látek podporujících hoření.

Zdolání požáru nebylo pro hasiče vůbec jednoduché, zásah komplikovaly ztížené klimatické podmínky. Venku panovala přes den teplota kolem 35°C, navíc intenzita požáru byla taková, že sálavé teplo působilo až do vzdálenosti 40 m od objektu. Během více než dvanáctihodinového zásahu bylo nutné pravidelné střídání zasahujících hasičů, aby nedošlo k jejich fyzickému vyčerpání, což se v jednom případě stalo.

Zásah při požáru zámku v Horním Maršově komplikovalo hasičům horko

Další překážkou při provádění hasebních prací byl zásah v samotném půdním prostoru zámku. Ten byl velmi členitý, a pod zborcenou střešní krytinou se navíc nacházela skrytá ohniska. Během hašení požáru docházelo k pádu částí krovů i střešní krytiny a hasiči byli nuceni dodržovat bezpečnou vzdálenost od objektu, aby nedošlo ke zranění.

Na místě zasahovali profesionální hasiči z Trutnova a dobrovolní hasiči z Horního Maršov, Pece pod Sněžkou, Mladých Buků, Černého Dolu-Čisté v Krkonoších, Svobody nad Úpou, Žacléře a Rudníku-Arnultovic. Dlouhotrvající zásah si vyžádal v průběhu dne přítomnost dalších jednotek. Na pomoc tak dorazili další dobrovolní hasiči z Pilníkova, Havlovic, Úpice a Hajnice.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související