Výročí nejčtenějšího autora českého realismu, básníka cest a lidských osudů, Karla Václava Raise

8. červenec 2021 09:44

Mistr českého krajinářství František Kaván napsal svému příteli Karlu Václavu Raisovi: „Po vsích čtou Vás nábožně… jiná kniha, než Vaše, nepomáhá." Výročí nejčtenějšího autora českého realismu si připomeneme s Eliškou Pilařovou v jeho rodišti.

Čtěte také

Rozšířená třída v centru Lázní Bělohrad a dům, který máme před sebou, je přestavba. Ale na tomto místě stával rodný domek spisovatele Karla Václava Raise. Jak potvrzuje moje průvodkyně Jitka Mečířová.

„Ten domek shořel za velkého požáru na konci 19. století. Ale jak je podle reliéfu vidět, tak to byla chaloupka, která měla vepředu zdobený štít a sloupy. Což byla typická architektura 19. století tady na Bělohradsku."

Dům má krásnou podsíň, sloupy jsou zdobené, štít je skládaný. Musel to být krásný domek, ale asi ne moc velký.

Karel Václav Rais ve vyšším věku

Karel Václav Rais

(*4. ledna 1859 Bělohrad +8. července 1926 Praha-Královské Vinohrady) byl český prozaik s regionálním zaměřením na Podkrkonoší a Hlinecko, autor knih pro děti a mládež. Je jedním z představitelů českého literárního realismu a tvůrců tzv. venkovské prózy. Svým dílem navazoval na Němcovou, Nerudu, Hálka a Světlou.

„V podstatě tam byla jedna světnička, ve které se odehrával celý život. Kolem domku měli zahradu s několika ovocnými stromy, měli také kamenný chlév a stodolu. A ještě kousek pole. Takže by se dalo říct, že šlo o takové střední hospodářství. A tatínek ještě přes zimu tkalcoval."

Karel šel do světa v kolika letech?

„V 11 letech odešel malý Karel do světa. Tenkrát se chodilo na handl "do Německa". A u nás byla nejbližší "německá" města Hostinné a Vrchlabí. Nakonec zvítězilo Vrchlabí a pro malého Karla to byl opravdu tvrdý rok. Nesmírně se mu stýskalo."

Čtěte také

„Ovšem v těch 11 letech se vlastně vypravil z domova natrvalo, protože potom už se vracíval jen na prázdniny. Odešel do Jičína na studia."

K učitelství. A odtud už je k literatuře už jen krok. Potom žil v Praze už jako vážený pan učitel.
„Každé prázdniny se ale vracíval domů za rodiči s celou rodinou. Dokud žila maminka, tak do rodného domku."

Jeho dcera vzpomínala, jak se těsně před smrtí ještě chystal do Bělohradu.
„Bylo to tak. On dostal chřipku. Prý měl už kufřík a veškeré věci sbaleny. Ale 8. července roku 1926 umírá."

Rodný domek Karla Václava Raise v Lázních Bělohrad

„Když si vzal tatínka do Prahy, tak ten byl přeci jen zvyklý na menší město a dlouho v Praze nevydržel. Přestěhoval se do Sobotky, kde měl dalšího syna, který tam učil na tamní škole. V rodině Raisových nastalo několikaleté období, kdy na prázdniny jezdili právě do Sobotky. A Karel Václav Rais měl velice rád procházky na Podkost nebo údolím Plakánku. To byly takové jeho cesty k domovu," dodává Jitka Mečířová.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související