Výroba technického sněhu je tak trochu alchymie

19. únor 2013

Už jen několik dnů zbývá na horách do začátku zimní sezóny. Areály už čekají jen na jedno - na teploty pod nulou a třeba i přírodní sníh.

Ten ale v dnešní době rozhodně není podmínkou. Na českých sjezdovkách byste v tyto dny našli totiž stovky sněžných děl, která dovedou do několika dní svahy bez problémů zásobit technickým sněhem.

Jeho výroba je ale trochu hra s počasím... své o tom vědí například vlekaři v Krkonoších, jak se dozvíte v reportáži Martina Pařízka.

Vlekaři ve Špindlerově Mlýně na Trutnovsku v noci na dnešek začali se zasněžováním sjezdových tratí. Děla na výrobu technického sněhu spustili ve Svatém Petru, termín zahájení provozu lanovek a vleků záleží na dalším průběhu počasí.

Jak potvrdil vedoucí provozu areálu Medvědín-Mísečky Zdeněk Spilka - při nočních mrazech lze zasněžovat alespoň níže položené části sjezdovek.

Spuštění zasněžování na vrcholu Černé hory chystají také vlekaři v Janských Lázních na Trutnovsku.

Minulá lyžařská sezona začala v Krkonoších 27. listopadu, kdy se rozjely části sjezdových tratích na vrcholu Černé hory u Janských Lázní a vlek na Horních Mísečkách.

autoři: Eliška Pilařová , par
Spustit audio