Vrchol Sněžky obsadili pracovníci správy KRNAP a vzali s sebou přes kilometr ochranných sítí

11. červen 2021

Strážci krkonošského národního parku obsadili vrchol Sněžky. Jejich úkolem je nainstalovat stovky metrů ochranných sítí. Ty mají turistům znemožnit vstupovat mimo značená místa a ničit vzácnou přírodu. Rozmísťování zábran sledovala na místě reportérka Kateřina Kohoutová. 

Stojím přímo na vrcholu Sněžky a pracovníci Správy Krkonošského národního parku teď vynáší od horní stanice lanovky materiál. Jsou to dřevěné i železné sloupky a také přes kilometr ochranných sítí. Právě tady začíná samotná instalace zábran.

Správa KRNAP původně neplánovala sítě na vrchol Sněžky v letošní sezóně dávat. Proč změnila názor?

Ještě před několika dny jsem s ochránci přírody mluvila a opravdu neměli stoprocentně v plánu zábrany a sítě nainstalovat. Chtěli dát turistům šanci, aby se mohli kochat rozhledy z naší nejvyšší hory bez jakýchkoliv omezení.

Čtěte také

Ale bohužel právě chování některých návštěvníků národního parku přesvědčilo Správu KRNAP o tom, že zábrany jsou nutné a zapotřebí.

Stačilo pěkné a slunečné počasí a na hřebeny Krkonoš, zejména o minulém víkendu, dorazila spousta lidí. A někteří neváhali překročit železné řetězy, které jsou tu instalovány standardně, a usedli na vzácné alpinské trávníky nebo si na nich dokonce rozdělali deku a uspořádali piknik.

Nebylo ani výjimkou, že někteří jedinci lezli na kameny a skály, a to je podle ochránců přírody opravdu nepřípustné.

Toto místo patří k jednomu z nejnavštěvovanějších v celé republice. Je možné počty turistů nějak regulovat?

To je hodně složité, protože počty lidí, kteří na Sněžku v létě za pěkného počasí vyráží, jsou v posledních letech velmi vysoké. V těch nejexponovanějších dnech sem dorazí i 10 tisíc lidí. Plus musíme připočíst turisty, kteří se na vrchol nechají vyvést lanovkou.

Čtěte také

Lanovka z české strany má danou kapacitu, to se ovšem nedá říct o lanové dráze z polské strany Sněžky. A právě polských turistů je potom na vrcholu opravdu hodně.

Vedení národního parku se sice snaží nalákat turisty na nové aktivity a na jiné zajímavé lokality v Krkonoších, různé naučné stezky nebo atraktivní místa v nižších partiích hor, ale návštěvníky lákají zejména hřebeny a nejvíc vrchol Sněžky.

Tak doufejme, že i přes nápor turistů nám vzácná krkonošská příroda zůstane a vydrží.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.