Vrchlabský dům dětí a mládeže ruší většinu aktivit a vrací rodičům poplatky za zájmové kroužky dětí

10. květen 2021 08:40

Přestože zájmové kroužky díky vládním rozvolněním mohou opět fungovat, podle některých domů dětí a mládeže není možné dodržet stanovené podmínky. Proto například ve Vrchlabí ruší většinu aktivit a vrací rodičům poplatky. Důvodem je to, že odučili kvůli pandemii koronaviru minimum hodin. 

Současné podmínky ministerstva školství a zdravotnictví jsou podle vedení zařízení náročné a není možné všechny zájmové aktivity opět rozjet. Otevřely se proto pouze některé, hlavně ty, které se mohou konat venku.

Čtěte také

„Já jsem spokojená. Ani jsem nečekala, že mi přijdou zpátky peníze za kroužek, protože v dnešní době člověk podpoří rád každou organizaci, která se stará o děti," říká maminka Šárka z Vrchlabí, které vedení Domu dětí a mládeže poslalo na účet peníze za taneční kroužek zpět téměř v plné výši.

„Usoudili jsme, že pravděpodobnost toho, že nám děti nastoupí do normálního provozu a normálních kroužků, je velmi malá. Takže jsme začali finanční částky vracet poměrnou částkou bez odučených hodin, které jsme zvládli. Něco proběhlo v říjnu a v prosinci, ale bylo toho opravdu málo," zdůvodňuje vedoucí zařízení Ivona Čivrná, proč rodičům vrací poplatky za kroužky.

Velká část rodičů lituje, že děti o aktivity přišly

„Je to hrozné. Protože moje dítě je živočich a hrozně rádo tancuje. Moc dceru mrzí, že nemůže chodit do kroužku a naučit se nové věci," říká Šárka, jejíž jedenáctiletá dcera tancuje v kroužku odmalička.

Děti ve škole (ilustrační foto)

„Některé věci jsou reálné, ale jiné prostě reální nejsou. Takže co budeme moci, to zkusíme. A co nepůjde, tak se prostě z organizačních důvodů neuskuteční. Mrzí nás to," doplňuje Ivona Čivrná. Jenže dodržet nastavené podmínky podle ní není úplně reálné.

„Uvnitř jsou povoleny tři osoby plus jeden poskytovatel. A ve venkovních prostorách je to možné v počtu 20 osob, kde platí 15 metrů čtverečních na jednu osobu," vysvětluje mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.
„Zatím je tohle možné bez využití šaten. A podmínkou je doložení negativního antigenního či PCR testu."

Čtěte také

Jenže právě kontrola testů je podle Ivony Čivrné komplikovaná.
„Už jen to, že bychom měli děti přebírat s testem, tak pokud nám takový test ze školy platí tři dny, tak bychom jeli jen od pondělí do středy, nebo bychom tady měli děti testovat, když na to nejsme dostatečně kompetentní."

Navíc do kroužku většinou chodí víc jak tři děti, není tedy jasné, jakým způsobem by se žáci vybírali.
„Budeme losovat? Je to zvláštní, nevím, kdo tohle pravidlo dával dohromady. Jak máme ty tři děti vybrat?"

Dům dětí a mládeže ve Vrchlabí se do konce školního roku bude tedy zaměřovat hlavně na venkovní aktivity a různé workshopy pro určitý počet dětí. V přípravě jsou také letní tábory.

Spustit audio

Související