Vladimír Burjánek: Bába z Mříčné

17. leden 2021

Zlomil jsem si ruku a pohmoždil při úrazu oba kotníky. Škoda, že už není bába z Mříčné, vzpomněl jsem si. Zlomeniny, naraženiny, výrony i nalomeniny kostí. Tady pomáhaly její zázračné ruce a černá mast, kterou nabrala a zabalila do kusu novin na cestu. 

Čtěte také

S paní Mílovou mě seznámil řídící učitel Jan Buchar autor poudaček v podkrkonošském nářečí. Chodil k ní občas hrát karty i ochutnat nějaký pitelný likér, jak říkal. Hlavně se ale do malého domku na Jilemnicku táhly zástupy marodů. Lyžaři od běžců po skokany, atleti, fotbalisté, košíkáři, prostě všichni sportovci i další zranění.

Mnohokrát se stalo, že belhající pacient se za pomoci doprovodu sotva dopravil do ordinace v kuchyni, ale po zákroku šel po schůdkách od domu sám.

Bába prosahala postižené místo, když bylo zapotřebí, srovnala, rozmasírovala, dala mast.

Čtěte také

Vyprávělo se dokonce, že jednou šla sama s něčím do nemocnice v Jilemnici. Procházela kolem čekárny ambulance chirurgie a stačila vyléčit polovinu marodů. Když skončila, převzal léčitelskou praxi její syn, ale nedosáhl takového věhlasu i výsledků jako maminka.

Třetí pokračovatel už nebyl. Ještě jednou jsem si na paní Mílovou vzpomněl. Při filmu Šarlatán o léčiteli Janu Mikoláškovi. Jeho věhlasu bába z Mříčné nedosáhla, ale pomohla také mnoha lidem.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Coviddoba

    Smutných příběhů bude mít asi čas viru, který prožíváme, víc, než těch humorných. Kresby na sociálních sítích, kde se terčem vtipu stal ministr zdravotnictví, baví mladé.

  • Vladimír Burjánek: Jakobíni

    Už několikrát jsem se zabýval zvláštnostmi naší mluvy. Bylo by asi podezřelé, kdyby  komunikace mezi lidmi nereagovala na dobu, ve které se mění mnohé kolem nás.

  • Vladimír Burjánek: Štědrost

    Jen v dětství jsem měl pocit, že čas od Barborky a Mikuláše se k nadílení hrozně vleče. S dospělostí se však dostavilo přesvědčení, že prosinec je nejkratším měsícem roku.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.