Víte, jak se vytáčí květový med? Děti z Včelařského kroužku v Hostinném si to už vyzkoušely

28. červen 2019 10:48

Členové včelařského kroužku pod hostinskou uměleckou školou společně se zkušenými včelaři začali vytáčet květový med. Zatím to vypadá, že medu bude v této oblasti dostatek. Vytáčí se zhruba o 14 dní později než loni. Může za to podle včelařů chladný květen.

Včelař Jan Materna společně s ostatními dětmi z Včelařského kroužku právě přichází k úlu. Všichni jsou vybaveni kuklami a rukavicemi. A otvírá se úl.

Včelaření jako koníček. Cílem je radost ze včel, trocha medu pro rodinu i lepší opylení zahrádky

Včela (ilustrační foto)

Chcete začít chovat včely? Ing. Radim Kupka z Českého svazu včelařů, z. s., základní organizace Hradec Králové, v naší radioporadně na téma: rady začínajícím včelařům.

Bára kuřákem uklidňuje včely. Včelaři postupně vyndávají jeden rámeček za druhým. Ale ne všechny odkládají stranou a budou je medovat.

„Vhodné jsou ty rámečky, kde už jsou buňky z větší části zavíčkované. Protože jakmile je med zralý, tak jej včely přikryjí, zavíčkují voskovým víčkem, aby se tam zpětně nedostávala vlhkost," vysvětluje Jan Materna.

Včelaři mají připraveno 10 plástů, které budou odvčelovávat.

Členové včelařského kroužku pod hostinskou uměleckou školou společně se zkušenými včelaři začali vytáčet květový med

„Vezme se smetáček a včely se smetou. Nebo se mohou sklepnout," říká mladá včelařka Adéla. A vůbec se nebojí, že by to bylo nebezpečné: „Ne, není to nebezpečné."

Usměvavá včelařka Simona Adamcová pečuje o svých 20 milionů neposedných zaměstnanců

Simona Adamcová, držitelka titulu Živnostník roku 2015

Simona Adamcová před několika lety vůbec netušila, že jednou bude držitelka titulu Živnostník roku a už vůbec ne za jaký obor podnikání. Tahle mladá žena měla totiž kdysi dost slibně nastartovanou dráhu profesionální hudebnice.

Od úlu jsme se přesunuli do místnosti, kde už jsou připraveny veškeré potřeby na stáčení medu. Medomet, síta, nádoba na med. A odvíčkovávací talíř i vidličky.

Klárka drží v ruce speciální vidličku:
„Tou odvíčkovávám. Aby z toho med vytekl, když to budeme medovat."

Odvíčkované plásty máme v medometu.
„A teď už můžeme začít opatrně točit. Nejdříve polehoučku, aby se z toho dostal první med. Pak se to otočí se vezme se to ještě jednou. Potom jsou plásty úplně vytočené," říká člen včelařského kroužku Jan Materna. A pokračuje ve vytáčení medu.

Podle včelařů v Hostinném to vypadá, že květového medu bude letos dostatek.

Spustit audio

Související