VIDEO: Vojáci a policisté mají v Hradci Králové společné cvičení nazvané Hradba 2018

14. duben 2018 16:10

V Hradci Králové můžete v těchto dnech potkat vojáky společně s policisty. Zapojili se do celorepublikového cvičení nazvané Hradba 2018, které je určené pro Aktivní zálohy Armády České republiky. Společně trénují například kontrolu vozidel vjíždějících do střeženého objektu, nebo zneškodnění útočníků, kteří se chtějí dostat do chráněné budovy.

Právě procházíme kontrolou do vojenské střelnice v Hradci Králové na Dukle: „Dobrý den, mohu vidět vaši průkazku? V pořádku.“ Vojenskou kontrolou jsme prošli a můžeme vjet do areálu.

Na základě nařízení vlády byly povolána jednotky AZ, cvičně samozřejmě. A dostaly za úkol střežit prostor. Tím byla stanovena střelnice Dukla v Hradci Králové,“ to se dozvídáme od zástupce řídícího cvičení pro Krajské vojenské velitelství podplukovníka Miloslava Báči.

Vojáci a policisté mají v Hradci Králové společné cvičení

Ten nám také prozradil, co vlastně na 72 příslušníků aktivních záloh z pěší roty čeká: „Budou provádět ukázku jak probíhá kontrola, když projíždí vozidlo, ve kterém je osoba oprávněná a není žádný problém. Druhá ukázka bude, kdy projíždí vozidlo a v něm bude nalezena zbraň. Třetí ukázka bude, kdy dojde k napadení tohoto strážního stanoviště cizí jednotkou a oni se budou bránit. Respektive zaujmou své pozice a budou bránit střežený prostor.“

Spolu s nimi se ale cvičení zúčastnili také krajští policisté, kteří s vojáky zase předvedli zadržení ozdbrojenécho pachatele loupeže.

Pěší i motoruzované hlídky se navíc pohybují i v ulicích Hradce Králové, jak uvedla policejní mluvčí Iva Kormošová: „Jedná se pouze o cvičení. Takže vojáci plní v hlídkách vlastně jen podpůrnou roli. Pilicisté si plní svoji práci. Vojáci vystupují v roli příslušníků Armády České republiky a nemají tedy oprávnění ani povinnosti jako policisté.“

Vojáci a policisté mají v Hradci Králové společné cvičení

Jedním z nich bude i svobodník v aktivní záloze Jiří Komeda, který se v civilu pracuje jako steward minibarista u Českých drah a k armádě se přihlásil asi před pěti lety: „V místním městském deníku byla výzva, že se hledají členové aktivních záloh. S tím, že by pomáhali třeba při povodních, při místních katastrofách. To byl takový ten hlavní impuls. Kromě toho, že jezdíme s naší jednotkou z Hradce Králové, tak jsem ještě byl ještě dvakrát reprezentovat náš kraj v Plzni na střelecké soutěži. Tam jsou střelby z dlouhých a krátkých zbraní.“

Podobná cvičení se připravují s ohledem na civilní povolání vojáků v aktivní záloze i s půlročním předstihem. Ale v plánu už jsou další, která prověří připravenost pro nasazení do případné ostré akce.

autoři: Milan Baják , luc
Spustit audio

Související