Vezmeme vás do krkonošské Horní Branné na výlet do 18. století. Nakoukneme do plátenické historie

30. leden 2021 09:06

Teď se společně vrátíme do 18. století. Vydáme se za největším z krkonošských podnikatelů své doby, který obchodoval s Evropou i se zámořím. Do Horní Branné zavítala s historikem Martinem Kubou reportérka Eliška Pilařová.

Čtěte také

Povolal Pán Bůh pana Františka Střížka, souseda a negocianta, jenž tuto odpočívá a slavného zmrtvýchvstání očekává. Tak zní nápis na pískovcové kartuši a pod ním plně naložená loď. Vane západní vítr, jak je vidět podle vlajky, takže míří někam za moře.

„Určitě. Protože člověk, jemuž onen náhrobek patří a vzdává čest, byl velkým obchodníkem. A obchodní lodě používal k distribuci svého zboží. Jmenoval se František Antonín Střížek a jak se můžete dočíst na tomto krásném náhrobku z červeného pískovce, tak zemřel 14. června roku 1791ve svých pouhých 47 letech. Letos si tedy připomínáme 230 let od jeho úmrtí."

Stojíme u náhrobku skutečného magnáta

Náhrobek F. A. Střížka na hřbitově v Horní Branné je zařazen do seznamu kulturních památek.jpg

Majetek Františka Antonína Střížka čítal k datu jeho úmrtí celkem 330 tisíc zlatých. Neuvěřitelná suma.
„Byl to jeden z prvních velkých podnikatelů v Krkonoších. A svůj majetek získal formou, řekl bych, překupnictví. To slovo negociant znamená něco jako zprostředkovatel. Prodával a překupoval plátno a výrobky ze lnu, které dál distribuoval jako obchodník. A to zdaleka nejen na území rakouské monarchie, ale po celé Evropě i do severní Afriky."

Už v 16 letech se začal věnovat vlastnímu podnikání.
„Ano. Zatímco ze lnu bylo vyráběno plátno, sukno bylo ze zpracované ovčí vlny. Tady v západní části Krkonoš se tolik ovcí nechovalo, ale pole byla výhodná pro setbu a sklizeň lnu. A lněné výrobky, zmíněné plátno, se staly vývozním artiklem."

Čtěte také

A tady v Horní Branné, byla harrachovská manufaktura. Tady se dělaly bohatě vzorované damašky, ty nejjemnější lněné látky.
„Doporučil bych všem návštěvu Krkonošského muzea v Jilemnici. Tam uvidí tu nejjemnější, ručně vyráběnou lněnou přízi na světě. 296 metrů jejího vlákna váží jeden jediný gram. A právě s touto přízí František Antonín Střížek obchodoval."

Na místě chalupy svého otce Tobiáše postavil obrovský dům v renesančním stylu, dodnes zvaný Střížkův.

A dodejme, že onen krásný pískovcový náhrobek je na východní straně kostela svatého Mikuláše v Horní Branné.
„Je to krásná, barokní práce. A stejně jako ten dům, je na seznamu nemovitých památek České republiky," dodává historik Martin Kuba.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související